aktuality

Zaměstnavatelé mohou opět žádat o příspěvek na podporu vzdělávání zaměstnanců

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

VzdelavaniPříspěvek ve výši až 6 milionů Kč ročně mohou získat zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou investovat do dalšího vzdělání svých pracovníků. Příjem žádostí o finanční podporu v rámci projektu „Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II“ (POVEZ II) zahájil Úřad práce ČR dne 31. 3. 2016.

Program POVEZ II navazuje na projekty POVEZ a „Vzdělávejte se pro růst!“, které ÚP ČR realizoval v rámci Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost. V této praxi proto pokračuje i během dalšího programového období prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Současný projekt poběží až do 30. 11. 2020.

Díky projektu POVEZ II mohou zaměstnavatelé získat finanční příspěvky na zvyšování odborných znalostí a dovedností stávajících a budoucích zaměstnanců. Program pomůže i těm, kteří právě nastoupili a potřebují více času na zaučení. Zapojit se do něj mohou také osoby samostatně výdělečně činné, a to jak se zaměstnanci, tak i bez nich. Podporu mohou nyní získat i nově vzniklé firmy. Celkem má ÚP ČR v rámci projektu k dispozici téměř 3,5 mld. Kč.

O přiznání příspěvku a jeho výši rozhoduje konkrétní krajská pobočka Úřadu práce ČR. Při posuzování žádostí bere mimo jiné v potaz, jestli poskytnutá podpora pomůže zlepšit situaci na konkrétním trhu práce nebo zda bude mít vzdělávání pozitivní dopad na podnik i samotného zaměstnance.

Příspěvek na vzdělávací aktivitu může dosáhnout až 85 % skutečně vynaložených nákladů. Příspěvek na mzdu jednoho zaměstnance pak nejvýše 176 Kč za hodinu, včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Žadatel může v průměru čerpat až 500 tis. Kč měsíčně. Maximální poskytnutá roční částka ale nesmí překročit 6 mil. Kč.

Projekt nově cílí také na podporu vzdělávání zaměstnanců nad 54 let. Právě tito zaměstnanci totiž patří mezi skupiny ohrožené dlouhodobou nezaměstnaností. V pozdější fázi se pak POVEZ II zaměří na podporu systémových prvků v dalším profesním vzdělávání, jako je například tvorba a realizace podnikových vzdělávacích plánů.

Zdroj: Úřad práce ČR

Ilustrační foto

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina