aktuality

Svobodné bydlení v dřevostavbě podle mladých designérů

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Freedomky soutez1mJaká je práce skutečných designérů, si mohli v minulých měsících vyzkoušet studenti brněnské Střední školy umění a designu. Jedinečnou příležitost pracovat na reálném interiéru získali v rámci spolupráce s architektem Markem Štěpánem na projektu návrhů Freedomků. Vernisáž a vyhlášení soutěže o nejlepší projekt proběhly 31.3. v Moravské galerii v Brně. Výstava návrhů tam bude k vidění do konce dubna.

„Freedomek má jasně danou velikost, dispozici a přepravní limity. V jejich rámci může vzniknout velmi dobře obývatelný a osobní zabydlený prostor, který je estetický a praktický,“ uvedl autor Freedomků, architekt Marek Štěpán, který celý projekt vedl.

Třináct studentů dostalo za úkol vytvořit interiér pro ohnisko domu – kuchyni s jídelnou. „Zajímal nás vhled mladých designérů a jejich svěží a neotřelé nápady, se kterými by mohli vstoupit do interiéru Freedomků. Výsledky spolupráce mě opravdu příjemně překvapily, hlavně tím, z jakých úhlů o nich jde uvažovat,“ dodal architekt.

Freedomky soutez2mCelá spolupráce vznikla vlastně náhodou, když se Marek Štěpán při návštěvě školy, kterou studuje i jeho dcera, zastavil u vedoucího ateliéru interiéru Petra Coufala. „Pro studenty to bylo neuvěřitelně přínosné. Získali nové znalosti o výrobě nábytku a moderních dřevěných technologiích, ale také jedinečnou příležitost spolupracovat na konkrétním projektu s reálným zadáním. V našich studentech se snažíme pěstovat individualitu, zodpovědnost, cit pro detail a manuální zručnost, ale také motivovat je k přemýšlení o problémech a hledání nových cest a přístupů. Návrhy pro Freedomek byly pro studenty skutečnou výzvou,“ popsal vedoucí ateliéru Petr Coufal.

Ocenění Freedomku nakonec získal tým studentek Tereza Jančová, Jana Kvapilová a Klára Múčková.

„Chtěly jsme vytvořit prostor pro rodinu a pro setkávání, např. i s návštěvami. Snažily jsme se proto využít co nejvíce prostoru, který Freedomek nabízí, zároveň jsme ale chtěly vytvořit prostor, který působí vzdušně a otevřeně,“ uvedla jedna ze členek vítězného týmu Klára Múčková.

Marek Štěpán pro projekt vybral Freedomek typu H, nový model se zádveřím a zimní zahradou, který má 94,2 m2 a hodí se pro rodiny i milovníky designu.

Freedomky jsou nejznámějším českým představitelem tzv. svobodného bydlení. Designově promyšlené minimalistické dřevostavby splňují i ty největší nároky na estetické funkční bydlení na malé ploše a jsou unikátní použitými technologiemi. Postavit Freedomek podle přání zákazníka zabere asi tři měsíce. Na parcelu již přijede hotový, instalace jednoho modelu zabere asi čtyři hodiny.

Freedomky soutez3VFreedomky soutez4VFreedomky soutez5V

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina