archív aktualít rok 2015

Ohlédnutí za Svátky dřeva očima pedagoga

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Svatky dreva2015 5Když je někomu 15 let, ocitá se na prahu dospělosti a dostává občanský průkaz. Letos dostala tuto pomyslnou občanku krásná akce – Svátky dřeva v Žamberku (26. – 28. 6. 2015). Svátky pořádá Městské muzeum Žamberk, SŠ OŘS Žamberk, s podporou města a mnohých firem, škol a organizací. Generálním sponzorem je již léta firma Dřevomateriál Žamberk – bez Pepy Hoblíka si už snad Svátky dřeva ani nelze představit.

Poslední ročníky nelze také přehlédnout firmu Bühler CZ s.r.o. Žamberk, která spolupracuje se Střední školou obchodu, řemesel a služeb v Žamberku – v areálu této školy se Svátky dřeva konají. Svojí návštěvou podpořili tuto tradiční akci zástupci Pardubického kraje a senátor ČR Ing. Petr Šilar.

Svatky dreva2015 6mPři svém vzniku dostaly Svátky dřeva do vínku neopakovatelnou přátelskou atmosféru mezi návštěvníky a vystavovateli, která trvá dodnes. Proto zde vidíte nejen krásné věci, ale můžete tady nakoupit neobyčejné dárky pro sebe i blízké. Můžete vidět, jak se dřevo s láskou proměňuje, ale hlavně – můžete si o tom povídat přímo s řemeslníky a umělci. Prostě se tady tak nějak krásně proplétá láska k lidem a láska ke dřevu.

Letošní 15. ročník opět ozdobilo sympózium, které nám připomnělo pana Jaroslava Buncka, řezbáře z Dovalova a Rajhradic, který bohužel zemřel v prosinci 2013. Každému, kdo navštívil minulé ročníky, se určitě vybaví jeho vyřezávaná truhla, která se dá popsat jediným slovem – NÁDHERA! Letos jsme ji mohli opět vidět, vystavoval ji zde syn Radek Buncko.

Téma letošních Svátků dřeva bylo „Dřevo a děti“ a vrchovatě ho naplnil hlavní vystavovatel pan Čeleda, který se zabývá výrobou krásných modelů aut, traktorů a jiných vozítek a hlavně úžasné dřevěné stavebnice, s kterou si zde hrály nejen děti, ale i rodiče. Kromě hraček zde bylo k vidění mnoho loutek, včetně několika loutkových divadel.

Svátky dřeva jsou již dlouho pevně zakotveny v kulturním životě regionu a lze jen doufat, že město Žamberk bude tuto pěknou tradici nadále podporovat. Je to jedna z mála akcí, po které zůstane také hmotná památka – v rámci letošního ročníku vznikly například tři pěkné lavičky.

Ing. Stanislav Cukor
SŠ OŘS Žamberk

Svatky dreva2015 7Svatky dreva2015 8

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina