archív aktualít rok 2014

Tištěným katalogům ještě zdaleka neodzvonilo

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

IKEA katalog reklO pozici nábytkářského gigantu IKEA coby světové jedničky v naší branži nikdo nepochybuje. Je tedy s podivem, když někteří výrobci pochybují o smyslu a významu klasických tištěných katalogů, a to v době, kdy IKEA do výroby a distribuce právě tohoto papírového média investuje nemalé finanční prostředky. A nejen do výroby a distribuce, ale také do jeho propagace.

Debatu na sociálních sítích, ale i v marketingových a reklamních agenturách v posledních dnech rozvířila reklama na nový katalog IKEA 2014, který má, jak jinak, svoji tradiční tištěnou papírovou podobu. Reklamu jen na YouTube k dnešnímu dni shlédlo již téměř 9,5 milionu lidí a prostřednictvím internetu a sociálních sítí se šíří po celém světě.

Jak si to v době elektronizace médií vysvětlit? Jednoduše. IKEA dokázala vystihnout všechna pozitiva tištěného katalogu díky lehké a svěží parodii ne jednoho z největších propagátorů moderních technologií – americkou společnost Apple. V reklamě pak stačilo jen nahradit tablet tištěným katalogem. Výsledek je překvapující: Klasický papírový katalog nenabízí o nic míň, než elektronický tablet.

Samozřejmě jde o parodii. Firmě IKEA se ale podařil zásah do černého – z tištěného katalogu udělala hit. Zda IKEA zvolila tento způsob propagace svého katalogu proto, aby zvýšila jeho účinnost, nebo aby pouze připomněla, že papírová média ještě zdaleka nepatří dobám minulým, nám není známo. Avšak asi těžko můžeme firmu IKEA podezřívat z toho, že by u klasického katalogu zůstávala jen z nějaké nostalgie.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina