archív aktualít rok 2014

Bilance rakouského dřevařského průmyslu

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Mayr MelnhofRakouský dřevařský průmysl se v uplynulém obchodním roce musel smířit s lehkým poklesem objemu výroby o 2,1 % (7,38 miliard eur). Je to důsledek výrazného oslabení konjunktury nejen na nejdůležitějších evropských trzích, na Středním a Blízkém východě, ale i v zámoří. Konkurence se zostřila, došlo k citelnému poklesu zisků, přesto však dřevo jako surovina stále získává na významu ve všech článcích řetězce jeho zpracování. To jsou závěry výroční tiskové konference Rakouského dřevařského průmyslu, která se konala 5. června ve Vídni.

V posledních letech se projevoval trend zhoršující se bilance zahraničního obchodu z důvodu silného nárůstu dovozu a poklesu vývozu. Od konce roku 2013 se zdá, že se situace stabilizuje. Exportní kvóta byla v podstatě vyrovnána (66 % produkce). Hodnota exportu dosáhla 4,8 miliard eur (+1,1 miliardy eur).

Kolísavý trh

Výroba desek zaznamenala na začátku roku 2013 v hlavních sektorech odbytu (stavebnictví, nábytek) mírný pokles vývoje, který se ve druhém pololetí podařilo vyrovnat. Úspěšnou prodejní sezónu 2012/13 a dobré zisky zaznamenala výroba lyží, od začátku roku 2014 se již opět projevuje tendence k poklesu. Výroba nábytku mohla díky dobré domácí poptávce kompenzovat ztráty při exportu, pokles produkce dosáhl jen 0,9 %.
V pilařském průmyslu došlo po slabém prvním pololetí 2013 ke zjevnému oživení ve druhé polovině roku. Očekávalo se, že tento trend bude pokračovat i v prvním a druhém kvartále 2014. „Naše branže se bude muset naučit reagovat na stále silnější výkyvy ve vývoji trhu,“ vysvětluje Christoph Kutlerer, šéf Rakouského pilařského průmyslu. „Nikdo nepředpokládal takovou mírnou zimu a její logické důsledky – pokles spotřeby pelet, ani extrémní počasí na začátku roku a vzniklé škody kvůli ledové kalamitě. To vše výrazně ovlivnilo v první polovině roku 2014 trh s vedlejšími pilařskými produkty.“

Vyhlídky pro rok 2014

Na důležitých exportních trzích v Itálii, kde došlo v posledních čtyřech letech k poklesu vývozu řeziva z Rakouska o více než 50 %, snad již bylo dosaženo dna krizového stavu. Branže musí počítat s tím, že pozitivní vývoj nenastane hned. Rakousko a Německo vidí optimisticky další vývoj konjunktury a především rozvoj stavebnictví. Japonské a čínské trhy zaznamenaly v roce 2013 pozitivní trend, v Japonsku se však od začátku roku 2014 projevuje opět klesající tendence, kterou experti předpovídali.
Rakouský dřevařský průmysl čítá kolem 1400 podniků, ve kterých je zhruba 28 000 zaměstnanců. Přibližně 1000 z těchto firem jsou pilařské závody. Zbytek připadá na stavební branži, výrobu nábytku, desek a také výrobu lyží.

Zdroj: www.timber-online.net

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina