archív aktualít rok 2012

Časovaná bomba z Bruselu

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

BeffaNa Stavebním veletrhu IBF v Brně proběhl ve čtvrtek 26. dubna diskusní kulatý stůl s názvem „Časovaná bomba z Bruselu“, nebo naděje pro české stavebnictví?, který se zamýšlel nad přijetím evropské směrnice 20-20-20 o energetické náročnosti budov. Zástupci architektů, projektantů, akademické sféry i firem se za účasti médií shodli na přínosnosti energetické politiky směrnice. Konstatovali však její nedostatečnou podporu ze strany politiků i širší veřejnosti. Její propagaci podle nich napomůžou i podobné projekty, jako je soutěž energeticky výjimečných staveb BEFFA.

Leitmotivem živé debaty byla zejména rentabilita výstavby budov s téměř nulovou spotřebou energie. Podle architekta Aleše Brotánka z ČKA už existují v ČR první realizace developerských projektů pasivních budov, což svědčí o jejich rentabilitě a brzké návratnosti nákladů. S rozvinutým stavebním trhem v oblasti výstavby budov s nulovou spotřebou energie se navíc snižují i náklady a uvedl příklad Rakouska, kde se dodatečné investice u pasivních domů v současnosti pohybují mezi 3–7 % nad průměrem nákladů na běžnou výstavbu. Úsporami energie při bydlení v pasivním standardu se tak vrátí velmi rychle.

O soutěži BEFFA
Building Efficiency Awards 2012 (BEFFA) je nová česko-slovenská soutěž moderních stavebních projektů s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou. Utkat v soutěži se můžou rodinné, bytové i nebytové domy, stavební rekonstrukce domů i bytů, anebo studentské projekty. Podmínkou je, aby šlo o současné stavby či projekty zrealizované či zkolaudované mezi 1. lednem 2010 a 30. červnem 2012 (neplatí pro studentské projekty). Přihlášku do soutěže může podat kdokoli, kdo má ke stavbě relevantní vztah – projektant, architekt, investor, vlastník, ale i uživatel objektu anebo konkrétní student či vysoká škola. Musí tak ale učinit do 30. června 2012. Přihlášení je zdarma a přihlášku je možné vyplnit na stránkách www.beffa.eu.

Zdroj: IBF

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina