archív aktualít rok 2011

Intarzie na zámku v Lešné

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zamek_Lesna1V pondělí 31. října 2011 byl slavnostně otevřen zámek Lešná u Valašského Meziříčí. Pro širokou veřejnost je na sobotu 5. listopadu připraven den otevřených dveří. Zámek po rekonstrukci nabídne hned několik druhů služeb. K vidění budou dvě stálé expozice.

V rámci Historické expozice se návštěvníci v čase dostanou do doby konce 19. století, kdy zámek vlastnili Kinští z Vchynic a Tetova.

Expozice Environmentální je rozdělena do tří témat: Krása dřeva a jeho využití v historických objektech (návštěvníci se interaktivní hravou formou budou moci dozvědět informace o využití dřeva při výrobě nábytku a výrobě intarzií a vyzkoušet si různé sestavování intarzií), Historický park jako dílo člověka a přírody a Život stromu.

Zamek_Lesna2Klasicistní zámek Lešná vznikl přestavbou vodní tvrze v 16. století, přilehlý park byl vybudován v polovině 19. století. V loňském roce se Muzeu regionu Valašsko podařilo získat na rekonstrukci a modernizaci chátrajícího zámku dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj přesahující 24 milionů korun. Celkové náklady byly vyčísleny na 34 milionů korun.

Mimo jiné byly zrestaurovány vídeňské parketové čtverce. „Při rozebírání podlah byly objeveny velice cenné barokní podlahy, ty byly zrestaurovány a znovu osazeny,“ popsala kastelánka Alena Lysá.

Zdroj: Kroměřížský deník, Muzeum regionu Valašsko

Foto: Barokní dřevěné podlahy před a po rekonstrukci

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina