výstavy

Holzmesse 2018 v Klagenfurte: Inovácie pre drevárov vytvárajú reálny most

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Jeden z najstarších veľtrhov v odvetví lesného a drevárskeho hospodárstva v strednej Európe Internationale Holzmesse v Klagenfurte predstavil v 55. ročníku (29. 8. – 1. 9. 2018) množstvo tradičných a osvedčených strojov špičkových výrobcov s nomenklatúrou: ťažba a logistika dodávok guľatiny do piliarskych závodov, doprava dreva, pohyb osôb úžitkovými a terénnymi vozidlami, mobilné píly pre spracovanie guľatiny priamo v lese, doprava lanovkami, sušiarne reziva pre zlepšenie kvality ohobľovaného reziva.

Medzi prezentovanými sto tisíc exponátmi a produktmi dominovali zmodernizované výrobné technológie, ktoré prinesú spracovateľom dreva nové možnosti výroby. Oficiálny katalóg uvádza, že sa zúčastnilo 502 vystavovateľov z 22 krajín na ploche 50 tisíc m2 s obsadením všetkých hál a celej voľnej plochy. Vystavovatelia boli najmä z Rakúska (45 %), Nemecka (20 %), Talianska (4 %), Slovinska (3 %) a Švajčiarska (2 %). Z domácej spolkovej krajiny Korutánsko pochádzalo 15 % zúčastnených vystavovateľov. Zvyšných 16 zúčastnených  krajín obsadilo plochu 11 %.

Bránami výstaviska prešlo 20 tisíc odborných návštevníkov, až 38 % zo zahraničia, najmä zo Slovinska, Nemecka, Talianska, Chorvátska, Švajčiarska. Návštevnosť z Rakúska podľa spolkových krajín: Korutánsko 36 %, Štajersko 18 %, Dolné Rakúsko a Horné Rakúsko po 11 %. Záujem o expozície lesníctva 48 %, strojné zariadenia firiem 43 %, piliarstvo 32 %.

Najväčší záujem odborných návštevníkov sa sústredil na haly pri hlavnom vchode – 1 a 5, lákali aj vonkajšie plochy W a B. K doteraz osvedčenej ponuke Holzmesse a expozíciám 4. ročníka medzinárodného veľtrhu drevostavieb Holz&Bau (10 tis. m2) priradili organizátori novú prehliadku Jagd (poľovníctvo) ako súčasť lesného hospodárstva.

Veľtrhová nomenklatúra bola zameraná na požiadavky rakúskych spracovateľov dreva. Výrazne vzrástol záujem o sušiarne. Zvýšila sa ponuka hobľovacích liniek na konečnú úpravu reziva na stolárske spracovanie a využitie v produkcii lepených drevených panelov. Švajčiarska technická univerzita ETH Zűrich predstavila vytvorenie robotickej linky pri montáži konštrukcií pre drevostavby. Prioritný záujem bol o piliarske agregáty na efektívne spracovanie drevnej hmoty. Základom boli logistika a doprava dreva, manipulácia pri ťažbe, využitie odpadu na bioenergiu a triedenie odpadu.

Innovation-Area

V hale 1 vytvorili „Innovation-Area Klagenfurt“, kde predstavili začínajúce startup firmy, vytváranie klastrov s drevárskou účasťou, výrobné prezentácie pre okamžité zaradenie do výrobných uzlov, inovatívne produkty použiteľné pre drevostavby. Expozície dopĺňali živými vstupmi. Vyvrcholením bola konferencia Inovations Impulse.

Najväčšiu pozornosť lákali segmenty X-fix Timberdome na spájanie drevených panelov pre steny drevostavieb X-elementom. Plochu 16 m2 možno vytvoriť z 58 lepených prvkov Hasslacher Cross Laminated Timber. Ukážku strechy oválneho tvaru vytvorili zo 164 elementov. Na vytvorení systému sa podieľal Junior profesor Dr. Christopher Robeller z Technickej univerzity Kaiserlautern v Nemecku.

Za účelom využívania multifunkčného materiálu InnoWood navrhol Holzcluster Steiermark výrobu modulov v mozaikovom nábytku a rôznych dizajnérskych doplnkov. Na vývoji sa podieľali docenti a študenti Univerzity Sopron formou cezhraničnej spolupráce Interreg Austria – Hungary.

Zaujímavým riešením bol aj funkčný drevený bicykel na oddychové jazdy v meste i v teréne. Drevený je len rám bicykla, ostatné časti sú z odľahčených materiálov súčasných trendov s celkovou hmotnosťou cca 13 kg. Prezentácie obdivovali po otvorení aj predstavitelia rakúskeho hospodárstva.

Zatĺka 4 drevené klince za sekundu

Odborníkov z výrobnej sféry lákali inovácie technológií osvedčených výrobcov. Záujem mali aj o nový spôsob spájania drevených dielcov (napr. pri výrobe paliet, masívneho nábytku, konštrukcií s imitáciou starého dreva, drevených panelov) prostredníctvom patentovaných bukových klincov Lignoloc® s priemerom 3,7 mm a dĺžkou 38 až 65 mm. Na ručnú aplikáciu je prispôsobená pneumatická klincovačka Fasco, na priemyselnú výrobu automat Weinmann, ktorý drevené klince zatĺka rýchlosťou až 4 kusy za sekundu.

Spoločnosť Wood-Mizer predstavila mobilnú pásovú pílu LT 15 Start v limitovanej sérii 100 ks. Môže rezať guľatinu s priemerom až 70 cm na rezivo max. šírky 64 cm. Mobilný vozík pre uloženie guľatiny má dĺžku 5,4 m a je zložený z troch častí. Benzínový motor môže byť nahradený elektrickým a stroj vtedy poslúži ako spoľahlivá píla priamo v drevárskej prevádzke.

WoodCare je integrovaný robot do pracovnej linky pri produkcii masívnych drevených dielcov. Slúži pri opravách dielcov s nežiaducimi chybami povrchov.

Expozície 3 (SR) + 2 (ČR)

Medzi pol tisíckou expozícií sa objavili aj vystavovatelia zo Slovenska a z Českej republiky. Výrobca manipulačných zariadení triedenia guľatiny a reziva, pílnic – M-Tec, s.r.o., Martin dopĺňa renomované výrobné produkčné linky v piliarskych závodoch.

Nenápadnú expozíciu mal výrobca Ing. Častulík, s.r.o. zo Stupavy, ktorý predstavil drviče dreva, papiera a kartónu vlastnej konštrukcie. Drevný odpad spracováva aj štiepkovač od spoločnosti Urban Kovo, s.r.o. Lovčice (ČR). Základné riešenie strojového zariadenia je mobilné, pripojené na traktor. Z odpadu vyrába drevné brikety a ďalším zariadením ich nakladá na odvozné vozidlo alebo do big-bag vakov. Zariadenie môže pracovať aj samostatne v prevádzkovej hale.

Pod označením Tschann Nutzfahrzeuge GmbH Salzburg bola ukrytá Tatra Phoenix českej produkcie určená na náročné práce v lese – ako exkluzívny výrobca a servis pre Bavorsko, Rakúsko a Južné Tirolsko. Patentovaný princíp pohybu vozidla a nadstavby v teréne je využiteľný na práce v lese, poľnohospodárstve, cestnom staviteľstve i pre pohyb v zasneženom teréne.

Vo výstavnom katalógu bol uvedený aj ďalší slovenský vystavovateľ: Zelník Miroslav zo Šrobárovej, ktorý vystavoval doplnky poľovníckej výbavy (nože, poľovnícku výstroj, kožené doplnky…).

Optimistické prognózy

Na slávnostnom otvorení Holzmesse predseda Zväzu piliarskeho priemyslu Rakúska Mag. Herbert Jöbstl pochválil aj skvelých architektov za efektívne využívanie dreva v stavebníctve. Výroba reziva a hobľovaných hranolov za 1. polrok 2018 vzrástla o 8 %, dobré prognózy sú aj na 2. polrok. Export reziva pre najväčšieho odberateľa do Talianska sa zvýšil o 6 %. Znepokojivé sú veľké zásoby guľatiny – najmä v spolkových krajinách Dolné Rakúsko a Horné Rakúsko – až na 2 mesiace. Tento prebytok vyvoláva neistotu v regiónoch, najmä pre výskyt podkôrnika, hoci začali spracovávať guľatinu aj v mokrom stave. Obchodníkov potešil rast cien reziva a vyšší dopyt po ihličnatých sortimentoch. Problémy spôsobuje spracovanie duba.

Drevárska klíma v spolkovej krajine Korutánsko je veľmi optimistická. Výsledky sú o 2 % lepšie ako v susednej spolkovej krajine Štajersko, ktoré má viac lesov a silný drevársky priemysel.

Budúci ročník Internationale Holzmesse 2020 sa uskutoční od 2. do 5. septembra 2020.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština