dřevostavby

Zrekonštruovaný drevený most v Dudinciach

Drevostavby_Most
Po novom moste sa ako prvá prešla delegácia zo slávnostného otvorenia. Foto: FB mesta Dudince
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Na poliach za riečkou Štiavnica pri obci Dudince objavili v 18. storočí pramene liečivej vody. Jedinou spojnicou k nim bola drevená lávka postavená v 30-tych rokoch 20. storočia. Pred storočím v roku 1924 bol vybudovaný tzv. Malý smradľavý kúpeľ, ktorý tvorili drevené kade. V roku 1960 bol vypracovaný územný plán kúpeľnej, rekreačnej a mestskej oblasti. Samotná výstavba Reumatologického ústavu začala v roku 1961. Za účelom dopravy materiálov na stavbu postavili provizórny drevený most, ktorý viedol do nového vytýčeného areálu priamo z frekventovanej hlavnej cesty E77 (I/66) Zvolen – Šahy. Drevený most však slúžil viac ako šesť desaťročí a bol už v havarijnom stave.

Zdegradované pôvodné drevené konštrukčné prvky si vyžiadali výmenu

Projekt rekonštrukcie dreveného mosta zastrešila Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Dudince za finančnej podpory mesta Dudince a Kúpeľov Dudince, a.s. vo výške takmer 80.000 eur. Rekonštrukciu mosta v dĺžke cca 28 m realizovala firma DAMARON, s.r.o. Bratislava. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo 8. 11. 2023.

Práce a dodávky materiálov

Pri rekonštrukcii zachovali pôvodné oceľové nosníky podopreté dvoma betónovými piliermi s napojením na doterajšiu prístupovú cestu. Na oceľové nosníky prierezu „I“ uložili pomocnú priečnu konštrukciu z nosných hranolov 200/240 mm. Stavební remeselníci vymieňali aj ostatné drevené časti – smrekové trámy 150/200 mm, mostovku zo 183 hranolov 80/160 mm a ďalšie pomocné drevené prvky. Nové je aj drevené zábradlie z masívneho smrekovca 160/120 mm s výplňou z antikorovej tyčoviny Ø 12 mm, ktorá je bezúdržbová a má priaznivé odrazové vlastnosti pre bezpečnosť cestnej premávky.

Most má šírku 5 m a rozdelený je na dva jazdné pruhy. Jeden je určený pre peších a cyklistov (cca ⅓ šírky) a druhý obojsmerný pre autá s nosnosťou do 3,5 tony, s rýchlosťou pohybu 30 km/h.

Vyznačené jazdné pruhy pre peších, cyklistov a motorové vozidlá

Nábeh na nový drevený most z hlavnej cesty chránia 3 a 4 polia zábradlia, pokračuje 23 polí po dĺžke mosta a cesta smeruje na kruhový objazd a parkovisko.

Tesárske konštrukcie sú proti drevokaznému hmyzu a hubám ošetrené ochranným náterom. Definitívny náter celého mosta nie je potrebný, nakoľko kúpeľné mesto Dudince leží v oblasti s najmenším množstvom zrážok – má až 257 dní v roku zaliatych slnkom.

Drevený most celoročne slúži pre klientov kúpeľov na príjazd do kúpeľného areálu. Počas sezóny ho vo veľkej miere využívajú aj návštevníci kúpaliska Dudinka ako príjazdovú komunikáciu k odstavnému parkovisku.

Foto: FB mesta Dudince

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština