dřevostavby

Najvyšší bytový dom z dreva v Holandsku

Drevostavby_Haut
73 metrov vysoká 21 poschodová rezidenčná veža Haut v holandskom Amsterdame. Foto: Jannes Linders
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Keď v roku 2016 mestská samospráva v Amsterdame vypísala súťaž návrhov na využitie atraktívneho stavebného pozemku pri rieke Amstel, zdôraznila dôležitosť udržateľnosti a vysokej architektonickej kvality. Súťaž napokon vyhrala architektonická kancelária Team V Architectuur, ktorá spolu s developerom Lingotto navrhla revolučnú dreveno-hybridnú 21 poschodovú rezidenčnú vežu Haut vysokú 73 metrov. Názov budovy je kombináciou holandského výrazu pre drevo (hout) a francúzskeho „vysoký“ (haute).

Hybridná konštrukcia

Princípom návrhu pre Haut bolo použiť drevo tam, kde je to možné, a betón a oceľ len v prípade potreby. Návrh musel brať do úvahy rôzne obmedzenia lokality, vrátane nepravidelného tvaru a orientácie pozemku, blízkosti nábrežia rieky, trate metra, existujúcej podzemnej dátovej kabeláže a podmienok mäkkého podložia.

V počiatočných fázach návrhu sa paralelne skúmali dva konštrukčné hybridné systémy: hybridná konštrukcia oceľ-drevo a hybridná konštrukcia betón-drevo. Na základe dôkladného posudzovania dospel dizajnérsky tím k záveru, že hybridný systém betón-drevo bude pre projekt nielen vhodnejší, ale aj udržateľnejší.

Základy zahŕňali 110 oceľových skrutkových injektážnych pilót („Tubex“) zapustených do hĺbky približne 30 metrov a 54 ťahových kotiev. Okrem toho bola po obvode stavebného pozemku vytvorená podzemná tesniaca stena.

Spodná stavba z betónu pozostáva z dvojpodlažnej podzemnej garáže s výťahom pre autá, prízemia s fitnescentrom, kaviarňou, vstupnou halou a prvého poschodia. To poskytuje robustný „podstavec“ pre zvyšných 20 poschodí z dreva. Bočnú stabilitu veže umocňuje výťahové a schodiskové betónové jadro, ktoré zároveň zabezpečuje požiarne únikové cesty.

Architektonickým cieľom bolo, aby Haut mal priehľadný vzhľad s množstvom slnečného svetla, ktoré budove dodáva prirodzené vykurovanie a optimálne svetelné podmienky a taktiež poskytuje bývajúcim ničím nerušený výhľad na mesto a krajinu. Tím architektov preto navrhol nenosnú fasádu, ktorá pozostáva prevažne z veľkoformátových okien s izolačným trojsklom, HS portálov a integrovaných fotovoltických panelov. V kombinácii so strešnou fotovoltikou (spolu 1 250 m2) generuje energeticky pozitívny exteriér dostatok energie na zásobovanie celej budovy elektrickou energiou.

Konštrukčný návrh sa opiera o vnútorné nosné steny z panelov krížom lepeného dreva (CLT) opláštených z dôvodu požiarnej odolnosti sadrovláknitými a vláknocementovými doskami, ktoré môžu fungovať aj ako deliace steny medzi rezidenciami. Umožňuje tak vysokú mieru flexibility usporiadania miestností a možnosti využitia v budove, čím poskytol budúcim obyvateľom slobodu prispôsobiť si svoj životný priestor.

Okrem toho bolo ambíciou ponechať konštrukčné drevo odkryté tam, kde je to z architektonických dôvodov možné. Podlahový systém, ktorý najlepšie spĺňal tieto požiadavky, bola prefabrikovaná dreveno-betónová kompozitná podlahová doska (HBV) vyvinutá v úzkej spolupráci s nemeckým špecialistom na hybridnú výstavbu Brüninghoff GmbH & Co. KG. Tento typ podlahy pozostáva z CLT panelov s hrúbkou 160 mm a s 80 mm betónovou vrchnou vrstvou. Drevo tak preberá ťahové sily a betón tlak. Strih medzi dvoma vrstvami sa eliminuje pomocou série zárezov vyfrézovaných v CLT. Ďalšími dôvodmi pre voľbu hybridnej podlahovej dosky HBV boli zvýšenie akustického útlmu, zníženie vibrácií vyvolaných chôdzou a redukcia výkyvov veže spôsobených silným vetrom. Spodná strana dosiek HBV zostáva viditeľná, takže v bytoch prevláda prírodný vzhľad dreva. Prírodný stavebný materiál má pozitívny vplyv aj na vnútornú klímu v bytoch.

V oblasti presahov na zúženom rohu v severnej časti budovy boli použité na prenos zaťažení betónové stojky a oceľové konzoly. Alternatíva z dreva by si vyžadovala konštrukčné prvky väčších prierezov, čo by obmedzovalo ničím nerušený výhľad z týchto rohových bytov.

Napriek tomu sa na výstavbu veže spotrebovalo celkom 2 800 m3 materiálov na báze dreva, čím sa uskladnilo približne 1 800 ton CO2. Ak by bol Haut postavený celý zo železobetónu, tak by sa len počas fázy výstavby vyprodukovalo o 30 % viac CO2 v porovnaní s hybridnou konštrukciou, čo zodpovedá 1 100 tonám CO2.

50 luxusných apartmánov

Pri návrhu rezidenčnej veže Haut sa pôvodne uvažovalo s 22 poschodiami, ale v rámci zadefinovanej maximálnej výšky 73 metrov sa ukázalo, že by to viedlo k nižším obytným priestorom, než sa vyžaduje v luxusnom cenovom segmente. Preto dizajnérsky tím návrh prepracoval na 21 poschodí s veľkorysou výškou miestností 3,2 metra. Štyri z plánovaných 52 bytov boli spojené do dvoch apartmánov, takže Haut disponuje 50 bytovými jednotkami s 15 rozličnými dispozíciami (z toho jeden penthouse a dva mezonety) s podlahovou plochou od 76 m2 do 480 m2. Ich predajná cena sa pohybovala v rozpätí od 7 000 do 11 000 eur za m2!

Developerovi s tímom architektov sa podarilo v projekte Haut skĺbiť špičkovú architektúru s modernými technológiami, ekologickými materiálmi a udržateľnými riešeniami. Budova je preto okrem fotovoltických panelov na streche a fasáde vybavená zásobníkom na skladovanie termálnej energie, nízkoteplotným podlahovým vykurovaním a chladením so senzorovým riadením, nabíjacími stanicami pre elektromobily a elektrobicykle, strešnou záhradou s dažďovými retenčnými nádržami na jej zavlažovanie, dokonca aj hniezdnymi búdkami pre vtáky a netopiere, čo je príspevkom k miestnej biodiverzite.

Ocenenia

Je pozoruhodné, že vďaka svojmu príspevku k znižovaniu uhlíkovej stopy vyhral projekt Haut ocenenie International BREEAM Award 2018 ešte predtým, ako bol postavený. Po svojom otvorení získal ocenenie Het Houtblad Timber Building of the Year 2022, ktoré oceňuje najlepšiu drevenú stavbu v Holandsku. Taktiež je víťaz National Timber Construction Award 2022 a laureát Winner New Construction Award BNA Najlepšia stavba roka 2023 v kategórii Private Residential Experience. V septembri 2023 získal Haut ako prvý rezidenčný projekt v Holandsku certifikáciu BREEAM Outstanding – ocenenie udelené iba hŕstke výškových obytných budov na svete.

Na dosiahnutie svojich klimatických cieľov sa Holandsko zaviazalo stať sa uhlíkovo neutrálnym do roku 2050. Použitie dreva ako stavebného materiálu je jedným z najefektívnejších spôsobov urýchlenia dekarbonizácie, keďže súvisiaca uhlíková stopa je oveľa nižšia v porovnaní so stavbou z betónu alebo ocele. Drevo navyše slúži ako zásobáreň uhlíka na ďalšie desaťročia a je obnoviteľným materiálom. V roku 2021 viac ako 80 holandských spoločností podpísalo zmluvu o zelenej dohode „Houtbouw of the Metropoolregio Amsterdam“. Touto zmluvou sa Amsterdam zaväzuje k cieľu postaviť od roku 2025 aspoň jednu z piatich obytných budov s použitím dreva ako hlavného konštrukčného materiálu. Určite inšpiratívny a nasledovania hodný počin.

Fakty k projektu Haut v Amsterdame (Holandsko):

  • Architektúra a projekt: Team V Architectuur, Amsterdam
  • Investor: Lingotto Ontwikkeling B.V., Amsterdam
  • Poradca pre výstavbu, inštalácie, stavebnú fyziku, požiarnu bezpečnosť, akustiku a udržateľnosť: Arup Netherlands, Amsterdam
  • Generálny dodávateľ stavby: J.P. van Eesteren B.V., Gouda
  • Drevené konštrukcie: Brüninghoff GmbH & Co. KG, Heiden, (Nemecko) a Mayr-Melnhof Holz Holding AG, Leoben, (Rakúsko)
  • Výška: 73 m
  • Počet poschodí: 21 (z toho 20 drevostavba)
  • Celková podlahová plocha: 14 500 m2
  • Objem použitého dreva: 2 800 m3
  • Počet bytových jednotiek: 50
  • Realizácia: január 2019 – marec 2022

Foto: Jannes Linders, Internet

Súvisiace články:

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština