aktuality

Nehorázne konštrukcie a podsúvanie neoverených dojmov

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Zväz spracovateľov dreva SR vydal 18.10.2023 tlačovú správu ako reakciu na nepodložené a neobjektívne útoky týkajúce sa celého drevospracujúceho priemyslu na Slovensku.  Tlačovú správu zverejňujeme v plnom znení.                           

Zvolen, 18.10.2023

Nehorázne konštrukcie a podsúvanie neoverených dojmov

Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky sa dôrazne a so všetkou rozhodnosťou ohradzuje voči nezmyslom a konštruktom z článku, ktorý dnes ráno zverejnila Anna Mogilevskaia v internetovom vydaní denníka Pravda a neskôr ho nekriticky, s niekoľkými úpravami, prevzal aj internetový portál aktuality.sk, ktorý sa pasuje za etalón investigatívnej žurnalistiky a kritického myslenia. Pritom sa v článku, ktorý chápeme ako útok na celý drevospracujúci priemysel na Slovensku, objavuje množstvo poloprávd a nepravdivých tvrdení, ktoré zavádzajú čitateľa želaným smerom – očierniť Kronospan a jeho konateľa Ing. Daniela Huliaka – a predostrieť podozrenie z rodinkárstva a korupcie.

Autori – a tu musíme písať už v množnom čísle – si nedali ani tú námahu, aby si zistili, že Kronospan je nadnárodnou spoločnosťou ktorej výrobky sú certifikované nezávislými inštitúciami na Slovensku ako aj v zahraničí. Jej prvoradým zámerom je spracovanie (nie ťažba) dreva do výrobkov s vysokou pridanou hodnotou, ktoré prispievajú k ochrane životného prostredia tým, že v sebe viažu CO₂ počas celej svojej životnosti. Kronospan vyrába laminované drevotrieskové dosky z ktorých sa vyrába nábytok a je súčasťou skoro každej slovenskej domácnosti. Do recyklácie drevnej suroviny spoločnosť investovala len za posledných 5 rokov desiatky miliónov  EUR, aby dala drevu druhú šancu a neskončilo v spaľovniach a na skládkach komunálneho odpadu. To sú pridané hodnoty tejto spoločnosti ako najväčšieho spracovateľa drevného recyklátu na Slovensku. Vlákninové drevo je doplnkovým drevným vstupom.

„Je zarážajúce až úbohé, kam sme sa dostali v uplatňovaní slobody slova, keď stačí niekoľko vykonštruovaných dohadov na to, aby sa firma, ktorá patrí k najúspešnejším a najviac sa rozvíjajúcim vo svojom obore na Slovensku ocitla vo svetle, ktoré očierňuje nielen ju, ale aj jej predstaviteľov doma i v zahraničí,“ konštatuje PhDr. Peter Zemaník, prezident ZSD SR a dodáva: „Kronospan investoval od roku 2003 do svojej technológie 220 miliónov EUR, zamestnáva viac ako 350 ľudí a podporuje rozvoj stredného odborného školstva na Slovensku. Je príkladom toho, ako by sa mali drevospracujúce podniky rozvíjať a prispievať k ochrane životného prostredia. To by si však pseudoinvestigatívni novinári museli dať námahu a niektoré fakty si zistiť a – predovšetkým – overiť.“

Už len tvrdenie v článku, že „ťažbu dreva pritom má pod kontrolou práve envirorezort“ svedčí o tom, že autori vôbec nerozumejú téme drevo, obchod s ním a jeho spracovanie na Slovensku.

ZSD SR vníma takéto články ako hrubý útok nielen na svoju členskú spoločnosť, ktorá je príkladom finalizácie drevnej suroviny a lídrom v moderných technológiách a recyklácii, ale dehonestuje sa tým drevársky priemysel ako celok. Sme apolitickou organizáciou – občianskym združením – ktorá obhajuje záujmy svojich členov a riadi sa etickým kódexom. Nepísaným pravidlom je, že zásadne nekomentujeme politické dianie na Slovensku a je nám jedno, kto bude akým ministrom. S každým, ktorý bude riadne menovaný, si musíme – tak, ako aj doteraz – sadnúť za rokovací stôl a predostrieť naše stanoviská:

  • rozvíjame finalizáciu strategickej suroviny na Slovensku
  • potrebujeme transparentné prostredie v obchode s drevom
  • chránime životné prostredie certifikáciou našich členských spoločností
  • dodržiavame pravidlá trvalo udržateľného rozvoja v hodnotovom reťazci drevo
  • podporujeme trvalo udržateľný spôsob pestovania lesa a hospodárenia v slovenských lesoch

Žiadame týmto všetkých, ktorých sa to týka, aby prestali očierňovať slovenské drevospracujúce podniky a nehľadali duchov tam, kde nie sú.

PhDr. Peter Zemaník v.r.                                                         Ing. Igor Patráš v.r.

prezident ZSD SR                                                              predseda DR ZSD SR

Kronospan, s.r.o.
Sídlo spoločnosti Kronospan, s.r.o. Zvolen. Foto: archív Kronospan, s.r.o.
Kronospan pomáha lesy pestovať, nie drancovať, ako to tvrdia neobjektívni, senzácie chtiví novinári.
Ostatnou významnou investíciou spoločnosti Kronospan Zvolen bolo vybudovanie prevádzky píly na spracovanie bukovej piliarskej guľatiny vo výške 13,5 milióna eur v roku 2018. Foto: archív Kronospan, s.r.o.
Pre minimalizáciu používania drevnej suroviny investuje Kronospan značné prostriedky do recyklácie drevnej suroviny.
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština