aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 12.10.2023

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Podľa odhadov NBS by mala slovenská ekonomika v tomto roku vzrásť o 1,3 %. Analytici v auguste mierne znížili očakávania týkajúce sa tohtoročnej inflácie. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien na tento rok prognózujú na úrovni 11,2 %. V júli to bolo 11,4 %. Predikcia priemernej jadrovej inflácie klesla z 11,9 %. (ŠÚSR)

Ekonomická nálada na Slovensku sa po troch mesiacoch poklesu v auguste opäť zlepšila. Do výsledku sa premietlo najmä výrazné zvýšenie dôvery v priemysle, optimizmus prejavili aj podnikatelia v stavebníctve. Opačná bola situácia v obchode a službách, v oboch prípadoch klesla ekonomická nálada na najnižšiu úroveň od prvého štvrťroka 2021. Dôvera spotrebiteľov sa výraznejšie nezmenila, zaznamenala len nepatrný pokles. (ŠÚSR)

Vo výrobe automobilov pracuje viac ako 77-tisíc ľudí. Priamo vo výrobe automobilov pracuje na Slovensku viac ako 77-tisíc ľudí. V celej Európskej únii je to vyše 2,4 milióna pracovníkov. Slovensku patrí v EÚ prvenstvo v rámci podielu pracovníkov v automobilkách k celkovej zamestnanosti vo výrobnej sfére. Kým u nás predstavuje 16 %, priemer EÚ je na 8,3 %, v Nemecku dosahuje 11 % a v Čechách 13,7 %. (Zdroj: SME)

Štvrť milióna obyvateľov SR žije v zahraničí. Viac ako štvrť milióna z obyvateľov Slovenska žije v zahraničí. Z celkového počtu 5 449 270 obyvateľov, ktorí majú trvalý pobyt na území SR, sa 264 269 obyvateľov zdržiava na súčasnom pobyte v zahraničí. Tvoria 4,8 % zo všetkých obyvateľov SR. Najviac obyvateľov SR žije v Českej republike, predstavujú 29,1 % zo všetkých obyvateľov Slovenska žijúcich v zahraničí. Nasleduje Spojené kráľovstvo (18,5 %) a Nemecko (9,5 %). (Zdroj: Pravda)

Investorom v eurozóne sa v októbri zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla. Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 20 štátoch menovej únie, v októbri 2023 znížil na -21,9 bodu z -21,5 bodu v septembri. (Zdroj: RTTNews)

Nemecká priemyselná produkcia v auguste klesla už štvrtý mesiac po sebe. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa znížila o 0,2 %. Údaje za júl štatistický úrad revidoval na medzimesačný pokles produkcie o 0,6 %, v predbežnom odhade uvádzal zníženie o 0,8 %. (Zdroj: Denník N)

Na Slovensku treba na nový byt 14 hrubých ročných platov, čo je najviac medzi 27 krajinami, ktoré skúmala spoločnosť Deloitte. Bratislava je medzi hlavnými mestami pomerom platov a cien najťažšie dostupná na bývanie, predbehla už aj Prahu. Na Slovensku je podpriemerne málo bytov, hoci ich medziročne pribudlo a na tisícku ľudí ich už pripadá 419. Bývanie na Slovensku je v Európe najmenej dostupné, na kúpu bytu s výmerou 70 štvorcových metrov si musí Slovák odložiť v priemere 14 hrubých ročných platov. Ešte pred rokom na tom bolo najhoršie Česko, to sme v rebríčku nedostupnosti bývania spoločnosti Deloitte odsunuli na druhú priečku. Na nový slovenský byt treba skoro o jeden a pol ročného platu viac.(Zdroj: SARIO)

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština