dřevostavby výstavy

Pri projektoch a výstavbe myslieť aktívne, aby sa oplatilo bývať pasívne

Pri projektoch a výstavbe myslieť aktívne, aby sa oplatilo bývať pasívne
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Premiérovým podujatím na výstavisku Expo Center v Trenčíne bol špecializovaný stavebný veľtrh DREVODOMY – PASÍV a STRECHY – IZOLÁCIE 2020, ktorý sa uskutočnil v dňoch 23. – 25. januára 2020. V dvoch spojených halách sa predstavilo 40 vystavovateľov, ktorí poskytli prehľad o novinkách a možnostiach uplatnenia progresívnych stavebných technológií a zvýraznili prednosti montovaných nízkoenergetických domov pre kvalitu bývania.

Hneď oproti vstupu bol rozsiahly stánok s ponukou stolárskeho, tesárskeho a stavbárskeho ručného náradia Mafell. Prierez celým základným sortimentom detailnejšie priblížil ponuku pre profesio­nálov i záujemcom o hobby sortiment. Predstaviteľ firmy Ing. Jiří Odvárka vysvetľoval prednosti a parametre strojov, konateľ spoločnosti Hybox Slovakia Martin Bošeľa oboznamoval s obchodnými, servisnými a garančnými podmienkami, technický poradca Martin Sazama zručne predviedol všetky parametre a využitie ručného náradia.

Možnosti výstavby drevených domov priblížila spojená expozícia troch vystavovateľov. M-House predstavil drevodomy s použitím ekologických materiálov a šetrných technológií. Zloženie a konštrukcia drevených panelov umožňujú výstavbu nulových a pasívnych ekologických domov. 12-ročné skúsenosti firma zúročila do zisku dvoch 2. miest v súťaži ZSD SR Drevostavba roka 2017 a 2018. Stavebné systémy Steico ponúkajú kompletné riešenia izolácie drevodomov.

Ekologické izolácie predstavila aj členská spoločnosť Sekcie drevostavieb ZSD SR Tepore, s.r.o. Popri doteraz využívanej recyklovanej konopnej a drevovláknitej izolácii rozšírila ponuku aj o slamený systém. Vlákna slamy zlisované do kartónového obalu hrúbky 2 až 3 mm tvoria prírodný a plne recyklovateľný paropriepustný stavebný materiál šetrný k prírode. Dosky zo slamy majú veľký potenciál pri výstavbe zelených budov s nulovou uhlíkovou stopou.

Osvetu v oblasti úspor energií vysvetľovali návštevníkom v stánku Odborné energetické poradenstvo SIEA so zameraním „Žiť energiou“. Pod patronátom Inštitútu pre pasívne domy hovorili o udržateľnej architektúre pre zvrátenie negatívneho vývoja ekologických podmienok.

Medzi vystavovateľmi bol aj stánok Strednej priemyselnej školy stavebnej Emila Belluša Trenčín, ktorá pripravuje žiakov pre učebný odbor Stolár, nadstavbové štúdium Drevárska a nábytkárska výroba a je zapojená do programu duálneho vzdelávania budúcich stolárov.

Odbornú záštitu nad výstavou prevzal Cech strechárov Slovenska, garantmi boli Slovenská komora stavebných inžinierov, Technický a skúšobný ústav stavebný, Slovenská inovačná a energetická agentúra. Program pre odborníkov formou seminárov bol rozvrhnutý do troch dní. Prvý deň bol zameraný na drevené konštrukcie striech a stropov, v prednáškach uviedli detaily montáže podstrešných fólií a parozábran v konštrukciách šikmých striech. Témy prednášok v druhom dni priblížili zdravé bývanie v modernej drevostavbe. Tretí deň patril požiarnej ochrane v drevodomoch.

Trenčianska výstava DREVODOMY – PASÍV a STRECHY – IZOLÁCIE 2020 sa pokúša založiť tradíciu aktuálnych tém moderného stavebníctva. Výstavba drevodomov je záležitosťou zodpovedného prístupu staviteľov i prestíže realizačných firiem.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština