školy

Drevo nad zlato

Skoly_Etudy
Koreničky – jednoduchosť, čistota línií a decentná kombinácia materiálov, kde dominuje drevo, zaujali odbornú porotu najviac. Foto: archív Sama Hartiníka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

V eDM 3/2022 sme informovali o obnovenej tradícii súťaže pre stredoškolákov i vysokoškolákov, ako aj profesionálnych remeselníkov Etudy z dreva, ktorej 22. ročník zorganizovali a vyhodnotili v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene. Toto múzeum je organizačnou súčasťou š.p. LESY SR, a súťaži venuje mimoriadnu pozornosť. Jej zameranie sa mení každé dva roky na tvorbu nábytku a interiérových doplnkov a tvorbu úžitkových predmetov, hračiek a šperku. Tohtoročnú súťaž vo svojej kategórii vyhral a získal aj Cenu Zväzu spracovateľov dreva Samo Hartiník, ešte ako študent ŠUP Jozefa Vydru v Bratislave. Súčasťou ceny ZSD SR je aj jeho vlastná prezentácia na stránkach Drevárskeho magazínu.

Môj vzťah k drevu sa začal budovať už v detstve. Vyrastal som v prostredí prírody v dedinke Plavecký Mikuláš v strede Plaveckého krasu. Lásku k drevu mi vštepil môj otec Mgr.art. Martin Hartiník, ktorý taktiež študoval na ŠUP Josefa Vydru a neskôr na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave odbor Art Dizajn. V detstve ma učil porozumieť prírode, viedol k tvorivej práci s drevom: výrobe píšťaliek, korbáčov, rezbárstvu a pod. Od malička som aj rád kreslil, a preto ma rodičia prihlásili na Základnú umeleckú školu v Malackách. Po skončení ZUŠ a základnej školy som túžil pokračovať a zdokonaľovať sa vo výtvarných odboroch na ŠUP Jozefa Vydru v Bratislave. V roku 2016 ma na základe talentových skúšok zobrali na spomínanú „Šupku“, kde som študoval u akad. soch. Viktora Oravca priemyselný dizajn.

Po úspešnom ukončení strednej školy som sa zúčastnil talentových skúšok na VŠVU v Bratislave. Bol som prijatý na odbor Industrial dizajn pod vedením doc. Ferdinanda Chrenku, akad. soch. Štúdium na vysokej škole ma napĺňa, je to obdobie môjho dozrievania. Som presvedčený, že v tomto čase vďaka zaujímavým témam spoznám viacerých autorov dizajnérskych návrhov a výrobné podniky i firmy, v ktorých sa tieto návrhy realizujú. Nadobudnuté skúsenosti, prax v dizajne by som chcel v budúcnosti zúročiť a ďalej rozvíjať.

Koreničky

Vo 4. ročníku štúdia na ŠUP Josefa Vydru sme dostali tému stolovanie. Prvky, ktoré ma oslovili, boli soľničky, koreničky, ktoré nesmú chýbať v žiadnej domácnosti a ani reštaurácii. Bývajú navrhované z rôznych materiálov. Ja som si zvolil mne prirodzene najbližší materiál – drevo a nechal sa inšpirovať jednoduchými geometrickými prvkami. Všetky sú vyrobené z orechového dreva a sú obohatené estetickými prvkami ako antikoro alebo javor. Spodok soľničky je ukončený atypickým vysústruženým korkom s otvorom na prst, pre ľahké a rýchle doplnenie obsahu. Koreničky, soľničky, cukorničky majú mnoho variácií postavenia na stôl. Mojou snahou bolo vyprovokovať hravosť užívateľa a umožniť mu vytvárať z nich elegantné kompozície. V tomto prípade sa dá použiť aj parafráza známej rozprávky, že nielen soľ, ale aj drevo je nad zlato. Myslím si, že moje návrhy z dreva, ktoré boli ocenené 1. miestom na výstave Etudy z dreva o naj… drevený úžitkový predmet a šperk v roku 2021 vo Zvolene, sú originálne a môžu byť dobrým doplnkom stolovania.

Skoly_Etudy

Koreničky – jednoduchosť, čistota línií a decentná kombinácia materiálov, kde dominuje drevo, zaujali odbornú porotu najviac

Drevené hlavolamy

V zimnom semestri sme mali navrhnúť dizajn na tému drevené koliesko. Spolupracovali sme s paňou, ktorá je zakladateľkou sociálneho podniku Drevenô Koliesko na pomoc vdovám a vdovcom. Toto združenie bolo charakteristické práve tým, že sa zaoberalo výrobou dekoračných, marketingových vecí, hračiek a iných predmetov z odpadového dreva, ktoré malo podobu dreveného kolieska. Po dlhších úvahách, rozmýšľaní a navrhovaní, som dospel k dvom funkčným prototypom:

  • Antistresová hmatka pre dospelých aj deti je vyrobená zo sústruženého jaseňového dreva, každá časť obsahuje trojicu skrytých magnetov, ktoré umožňujú množstvo zaujímavých spojení a zoskupení. Rukami aj vo vrecku ju môžete rôzne skladať hmatať, šúchať, spájať… Vyplní vám dlhé chvíle a pomôže zvládať stres.
  • Antistresový hlavolam som navrhol pre všetky vekové kategórie. Na výrobu je vhodné drevo s výraznou kresbou ročných prírastkov. Letokruhy pomáhajú pri skladaní do základného tvaru – kolieska. Jednotlivé diely sú spájané neodýmovými magnetmi. Možno ich skladať do rozličných tvarov: vtáčik, ryba, kuriatko, had a pod.

Autoportrét (povaha, hľadanie cesty do môjho vnútra)

Každá povaha človeka je iná, odráža vonkajšie vplyvy, ktoré nás formujú. V skúmaní svojej povahy sa snažím ísť poriadne hlboko. Každá vrstevnica je jednou z etáp v mojom živote. Tým, že rád cestujem, stúpam po vrstevniciach a spoznávam svet, aj svoje vnútro. Cesta po vrstevniciach nikdy nie je priama, v prírode kopíruje terén a v našom vnútri povahu, danú nám od narodenia v génoch. Len postupným odhodlávaním dať sa na cestu hľadania nám odhalí našu vlastnú tvár. Keď putujeme po stupňoch vrstevníc stále nižšie, cestou zažívame udalosti, ktoré nám nechávajú stopy na tvári aj duši (jazvy, vrásky, šediny, ale aj krásne zážitky). Keď konečne dosiahneme dno, uvidíme jazierko a v ňom možno svoju novú tvár, v ktorej je všetko zaznamenané. „Aj toto som ja?“ A teraz môžeme stúpať, ba až letieť, znova hore, ako noví ľudia a máme na to skoro celý život. Na vrchole sa spokojne usadiť, meditovať, rozjímať a pozerať sa na to všetko s nadhľadom a dobrým pocitom. Čo je však vrchol a čo dno?!

Autor: Samo Hartiník
Kontakt: samo.hartinik@gmail.com
Foto: archív autora

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština