aktuality

Z historickej budovy školy bude rezbárske centrum výroby drevených hračiek

Typická kyjatická drevená vyrezávaná hračka. Foto: TASR
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Obyvatelia obce Kyjatice (okr. Rimavská Sobota) pred 2 storočiami podomácky vyrábali „súseky“ – skrine na uloženie šatstva alebo obilia z bukového dreva a zdobili ich vyrytým ornamentom. Po zániku tejto výroby pred 95-timi rokmi začali technikou štiepania tvrdého dreva vyrábať drevené hračky a drobné spomienkové predmety. Aj táto výroba skončila v roku 1950.

Myšlienku obnovenia tradičnej výroby v priestoroch bývalej Obecnej školy dlhodobo presadzuje Ladislav Hedvigi. Priaznivé podmienky prestavby začali realizovať počas priaznivého počasia v minulých týždňoch. Stihli postaviť drevenú verandu, ktorá bude tvoriť vstup do novej budovy. Po dokončení bude veranda presklená. Na jar začnú stavať drevenú kostru novej budovy, ktorá nahradí schátralý objekt starej školy.

Finančné prostriedky na podporu prvej fázy získali z verejnej zbierky, ktorá priniesla dvojnásobok očakávaných financií. Takže projekt môže pokračovať. Na celú výstavbu budú potrebovať viac ako 300 tisíc eur. Pôvodnú Obecnú školu tvorili školské priestory a byt učiteľa. Novovybudovaný objekt bude mať stálu a modernú interaktívnu expozíciu drevených kyjatických hračiek a chránenú remeselnú dielňu. Vytvoria tak remeselné rezbárske centrum výroby hračiek.

Kyjatice majú v súčasnosti 84 stálych obyvateľov, obec má rozlohu 615 hektárov.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština