aktuality

Vrátili pôvodný zvuk drevenej klopačky

Slávnosť obnovenia historickej klopačky v Banskej Štiavnici
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Pred týždňom sa opäť ozval v Banskej Štiavnici autentický zvuk klopania na klopačku, ktorý patrí k dedičstvu banských revírov na Slovensku. Tento zvuk ráno a večer klopaním zvolával na prácu do bane – „Na baňu!“ Bol to banícky budíček. Neplánovaný termín zvuku klopačky bol varovaním pred nebezpečenstvom – oznamoval požiare, útoky nepriateľa, informoval o pohrebe významných občanov.

Drevená klopačka v Banskej Štiavnici bola najstaršia na Slovensku a fungovala okolo 500 rokov. Pravidelné klopanie skončilo v roku 1930. Príležitostne sa ozvala ako pozvánka na oslavy Dňa baníkov. Po obnovení klopačky sa opäť ozýva mestom jej zvuk v programovaných časoch: denne o 8:59 a o 17:59 ako zvolávacie klopanie, o 11:58 ako slávnostné klopanie.

Systém klopania na drevo bol pôvodne umiestnený v drevenej veži v blízkosti bane. Po rekonštrukcii ho vrátili na pôvodné miesto a zvuk sa nesie do okolia po otvorení drevených okeníc na všetky svetové strany. Renesančná vežová stavba so 4 podlažiami bola vybudovaná v roku 1681. Už viac rokov v nej sídli čajovňa Klopačka. Projekt obnovy má prinavrátiť turistický lesk do regiónu – popri tajchoch, historických budovách, zabudnutých pamiatkach a charakteristickému rázu mesta. Na obnovu prispeli Banskobystrický samosprávny kraj sumou 2000 € a OOCR Región Štiavnica sumou 1000 €.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština