aktuality

Umenie rezbárskej majsterky

Žiadané drevené koníky vyrezáva Jana Majerská podľa vzoru kyjatických hračiek.
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Línie v tvorbe rezbárky drevených hračiek Jany Majerskej predstavujú v Galérii a predajni ÚĽUV v Tatranskej Lomnici od 16. novembra 2023.

Talent, zručnosť a trpezlivosť na tieto remeselné práce získala od svojho otca Júliusa Katinu. Vyrastala v Novej Bani – časť Bukovina. Vysokú umelecko-remeselnú úroveň jej tvorby ovplyvnila rezbárka Janka Menkynová, ktorá ju naučila využívať farbu a tradičnú ornamentiku drevených vyrezávaných hračiek. Jana Majerská sa po desaťročiach vypracovala až k titulu Majsterka ľudovej umeleckej výroby, ktorý jej udelil ÚĽUV v roku 2020. Uznanie za vyrezávané výrobky získala aj v súťaži ÚĽUV Kruhy na vode v roku 2022.

Majerskej majstrovstvo je zamerané na vyrezávané hračky zdobené ornamentom typickým pre kyjatické hračky. Modelovo sa zameriava najmä na drevené koníky s veľkosťou 15×18 cm vo viacerých farebných prevedeniach.

Výrobný postup je zdanlivo jednoduchý. Z lipového dreva si vypíli základný tvar, ktorý dotvorí rezbárskymi technikami. Do farebne stvárneného výrobku vytvorí ornamenty s nožíkmi a dlátkami rôznych veľkostí a profilov.

Koníky sú momentálne najžiadanejšou hračkou. Rezbárka Jana Majerská tvorí aj iné drevené výrobky podobným postupom.

Výstava drevených vyrezávaných predmetov a hračiek v Tatranskej Lomnici trvá do 29. februára 2024.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština