aktuality

Technológia transparentného dreva pomôže architektom

Kuchťákov projekt zameraný na technológiu transparentného dreva v architektúre
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Celoslovenská študentská súťaž Progresívne technológie vstúpila do 20. ročníka. V druhom kole sa na Fakulte architektúry a dizajnu (FAD) STU Bratislava zamerali na tému  Vplyv progresívnych technológií na tvorbu architektonických diel. V prvom kole  posúdili obsahové zameranie a potom nasledovala séria autorských prezentácií. Finále súťaže otvoril dekan FAD doc. Ing. arch. Branislav Puškár, PhD. Odborným a organizačným garantom všetkých doterajších ročníkov bola doc. Ing. Mária Budiaková, PhD. Fakulta získala dve prvé miesta a dve tretie miesta. Podmienkou pre ocenenie bolo zakomponovanie kreatívnych progresívnych technológií do architektonického návrhu.

Medzi štvoricou najvyšších ocenení pre FAD sa umiestnil projekt Antona Kuchťáka s názvom Rezidenčné bývanie zajtrajška. Autor zameral súťažný návrh tak, aby sa architektúra prispôsobila prírode. Využíva technológiu transparentného dreva. Ovplyvňuje tým výraz budovy na preskleniach. S narastajúcou teplotou vzduchu v blízkej budúcnosti budú veľkoformátové zasklenia problematické. Vyžaduje to sústavné ochladzovanie interiéru. Návrh rieši situáciu elimináciu prehrievania budov.

Technológia transparentného dreva ponúka lepšiu odolnosť, nosnosť a tepelno-izolačné vlastnosti predných plôch. Pri náraze sa sklo chránené drevom dopadajúce žiarenie nepohltí, ale odkloní. Vytvára samonosný prvok. Celý tento veľkorozmerový panel je biologicky rozložiteľný. Aplikácia technológie transparentného dreva môže vytvárať celo presklené plochy objektu, aby sa interiér ochladzoval.

Ceny za najlepšie projekty z fakulty prevzali: Róbert Lipták a Nikoleta Mitríková, Jorik Veselko, Bc. Martin Marko, Anton Kuchťák, Veronika Bertová,. Odmeny Kristína Gernicová a Katarína Gernicová. Ceny a odmeny študentom odovzdal prodekan FAD STU BA Ing. arch. Michal Czafík, PhD. počas symbolickej Noci architektúry a dizajnu. Ďalších sedem odmien prevzali študenti Vysokej školy výtvarných umení Bratislava.

_______________________________________________________________________________________

Čo je vlastne transparentné drevo?

Vedci zo švédskeho KTH (Kráľovský technologický inštitút) začali výskum nového materiálu nazvaného transparentné drevo tak, že chemicky odstránili lignín z prírodných drevených vlákien. Lignín je jednou zo súčastí bunkových stien dreva. Po odstránení zostal materiál, ktorý bol biely, no stále nie transparentný. Aby sa mohlo dosiahnuť transparentnosti, musel sa tento materiál zmiešať s vopred polymerizovaným metyl metakrylátom (PMMA). Výsledná zmes mala zmenený index lomu, pri ktorom sa stala transparentná. V závislosti od daného využitia materiálu sa dá transparentnosť hotového výrobku doladiť práve správnym pomerom dreva a PMMA. Podľa vyjadrenia KTH by si tento nový proces výroby transparentného dreva mohol nájsť rozsiahle uplatnenie v rôznych odvetviach priemyslu a je pripravený na hromadnú výrobu. Vedci momentálne hľadajú možnosti ako zvýšiť transparentnosť materiálu, ako rozšíriť výrobný proces a chystajú sa použiť na výrobu širokú škálu druhov dreva. Nový materiál by mohol byť atraktívny pre výrobcov aj preto, že pochádza z obnoviteľných zdrojov a ponúka tiež vynikajúce mechanické vlastnosti, vrátane pevnosti, húževnatosti, nízku hustotu a nízku tepelnú vodivosť.

Zdroj: TA3.com

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština