dřevostavby

Najvyšší drevený mrakodrap Ascent je dokončený

Drevostavby_Ascent
V Milwaukee v štáte Wisconsin (USA) dokončili aktuálne najvyššiu budovu z dreva na svete. Foto: Internet
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Pred rokom sme v eDM 11/2021 priniesli rozsiahly článok o stavbe najvyššej budovy z dreva v Milwaukee v štáte Wisconsin (USA). Po dvoch rokoch výstavby bol 25 poschodový mrakodrap Ascent s hybridnou konštrukciou v septembri 2022 dokončený.

Už v júli tohto roka odovzdala Rada pre výškové budovy a mestské prostredie (Council on Tall Buildings & Urban Habitat, CTBUH) zástupcovi investora New Land Enterprises Timovi Gokhmanovi oficiálny certifikát pre najvyššiu drevostavbu na svete s výškou 86,6 metra. Ascent tak o viac ako 1 meter prekonal dosiaľ najvyššiu drevenú budovu sveta Mjøsa Tower z nórskeho mesta Brumunddal, ktorú sme predstavili TU.

Slávnostné odovzdanie certifikátu pre najvyššiu drevostavbu na svete, ktorý prevzal Tim Gokhman (v strede), generálny riaditeľ New Land Enterprises. Foto: Internet

Na rozdiel od celodrevenej Mjøsa Tower má Ascent prvých šesť poschodí, v ktorých sa nachádzajú maloobchodné jednotky, parkovacie garáže s nabíjacími stanicami pre elektromobily, plavecký bazén a ďalšia infraštruktúra na vykurovanie, vetranie a klimatizáciu (HVAC), z betónu. Výťahové a schodiskové jadrá budovy sú tiež betónové, čo prispieva k eliminácii bočných zaťažení vyvolaných častými vetrami od Michiganského jazera, na brehu ktorého je Ascent situovaný. Vrchných 19 poschodí, v ktorých sú byty, sú z drevených konštrukčných prvkov.

Celkom je v budove 259 bytových jednotiek so 14 rôznymi pôdorysmi. V čase jej dokončenia malo už takmer dvesto z nich svojho nájomcu.

Plánovanie a koordinácia

Predkonštrukčné plánovanie pre Ascent sa začalo osem mesiacov pred začatím samotnej výstavby. Už na začiatku projektový tím pochopil, že úspešná výstavba najvyššej drevenej budovy na svete si bude vyžadovať spoločné úsilie.

Samotnej stavbe predchádzalo vytvorenie digitálneho modelu budovy s využitím Virtual Design and Construction (VDC) a Building Information Modeling (BIM). Vďaka tomu každý glulamový nosník, stĺp a panel krížom lepeného dreva CLT (cross laminated timber) dorazili na miesto s predvŕtanými otvormi s presnosťou 1 mm, osadené spojovacím kovaním a pripravené na montáž. Dom sa tak mohol vo chvíli, keď jednotlivé konštrukčné prvky dorazili na miesto, začať jednoducho zostavovať. Po zaučení skrátila 12-členná montážna partia čas montáže jedného podlažia z deviatich na päť dní. Priemer bol sedem dní pre jedno podlažie z drevenej konštrukcie.

Investor odhaduje, že výstavba bola vďaka využitiu dreva približne o 25 % rýchlejšia, než keby sa rozhodli využiť štandardné stavebné materiály a postupy. Použitie drevených konštrukčných prvkov umožnilo mrakodrapu Ascent prekročiť požiadavky stavebného úradu Milwaukee na úsporu energie.

Paradoxne, najväčšou výzvou pre investora bolo poistenie budovy. Nový typ výškovej budovy z dreva značne obmedzil výber potenciálnych poisťovateľov, ktorí by mali dostatok údajov na poistné krytie podobnej stavby. Možno však predpokladať, že postupom času, ako bude pribúdať takýchto projektov výškových drevodomov, to bude jednoduchšie a najmä lacnejšie.

Foto: Internet

Súvisiace články:

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština