aktuality

Sochár dreva Stanislav Koreň je verný koreňom tradícií remesla

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Stvárňovanie dreva do pozoruhodných úžitkových a umeleckých predmetov sochára Stanislava Koreňa (*1935) predstavuje predajná výstava v Galérii a predajni ÚĽUV v Tatranskej Lomnici. Prístupná je od 23. septembra do 27. novembra 2022. Pripravila ju kurátorka Katarína Hubová. Sochár prezentuje opracovávané drevo do dizajnu predmetov na stolovanie – súbory mís, koreničiek, soľničiek, podnosov, aj doplnkov do interiéru.

Rodák z historickej obce Svätý Anton pri Banskej Štiavnici ukončil štúdium na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave v roku 1954. Hneď začal spoluprácu s ÚĽUV. Od roku 1969 bol hlavným výtvarníkom tejto umeleckej inštitúcie, mal možnosť detailne sa oboznámiť s tradíciami ľudového umenia. Už 60 rokov (od roku 1962) sa zúčastnil desiatok kolektívnych výstav tvorcov ÚĽUV v rámci Európy.

Stanislav Koreň sa venuje výhradne práci s drevom. Tvorba predmetov je výsledkom spojenia estetiky s funkčnosťou, so zmyslom pre proporcie, spracovanie a výber materiálu, prejavuje dobrý vkus pri tvarovaní. Uprednostňuje domáce drevo z ovocných stromov, ktoré majú výraznú kresbu – čerešňu, slivku, orech, gaštan, ale aj lipu a topoľ. Uplatňuje tradičné ručné techniky rezania, dlabania a brúsenia. Dostupné možnosti strojového opracovania využíva na výrobu predmetov sústružením, frézovaním, či kombinovanými technikami.

Dlhoročný umelecký talent prejavil aj pri tvorbe sakrálnych predmetov z dreva – drobných figurálnych plastík a veľkých drevených sôch.

Spolu so svojou dcérou Luciou Koreňovou predstavil pred štvrťstoročím (1997–1998) sériu väčších farebných plastík s jednoduchým geometrickým tvarom. Výsledkom je voľná sochárska tvorba doplnená realizáciou v architektúre.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština