aktuality

Atmosféra stredovekých remesiel a kuchyne

Pohľad na stredovekú dedinu Paseka v podhradí hradu Strečno
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Pri kaplnke v severnom paláci hradu Strečno je výstava Tajomstvá života a v otvorenej krypte Žofie Bosniakovej sa odohrávala spomienka na stredoveký život, remeslá a kuchyňu. Atmosféru stredovekých zvyklostí a hier doplnila aj replika dreveného vrhacieho stroja zhotoveného podľa starej šablóny. Jeho funkčnosť využili najmä deti na vrhanie loptičiek.

Z remeselníkov sa predstavili: krajčírka, brašnár, sviečkár – z Cechu Terra de Selinan, hradná pisárka priblížila ukážky zápisu starovekým ozdobným písmom. Stredoveké placky s rôznymi plnkami piekli v stredovekej kuchyni. Atmosféru doplnili aj výstrely z dela, ktoré oznamovali každú celú hodinu.

V podhradí hradu Strečno vybudovali v roku 2013 stredovekú dedinu Paseka, ako autentické osídlenie podľa dobových stavieb. Pozostáva z piatich malých kompletne vybavených drevených domčekov so slamenými strechami. Obydlia tvorili bývanie pre stredovekého pekára, rybára, ľudovú liečiteľku, útulňu pre pútnikov. Do areálu patrí zvonica a studňa. V bezprostrednej blízkosti sú priestory pre oddych návštevníkov – ohnisko s grilom a studňou, drevené detské ihrisko, drevený stojan na bicykle.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština