aktuality

Povinnosti absolventov škôl nastanú až po vstupe na trh práce

Pristresok
Absolventi škôl majú šancu uplatniť sa na technických a realizačných pozíciách pri výstavbe drevostavieb, drevených doplnkových konštrukcií, či zariaďovaní interiérov. Foto: Dr. Anton Mrník
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Ukončenie stredoškolského alebo vysokoškolského štúdia prináša pre absolventov veľa radosti zo vstupu do novej životnej etapy. Počas prázdnin sú ešte oslobodení od administratívneho vybavovania na úradoch. Po skončení štúdia VŠ však rodičia prichádzajú o prídavky na dieťa a daňový bonus. Po štátnej záverečnej skúške by sa mal absolvent, pokiaľ sa hneď nezamestnal, do 7 dní prihlásiť na úrad práce, aby štát zaňho platil odvody.

Absolventi SOŠ môžu ešte využiť posledné prázdniny a zaevidovať sa ku koncu leta. Rodičom tak zachovajú ešte prídavky na deti, aj všetky príspevky. Ak sa maturant alebo čerstvý majiteľ výučného listu nezamestná do 31. augusta – od 1. septembra by sa mal zaevidovať do evidencie nezamestnaných. Využije tak služby, ktoré úrady práce poskytujú. Mali by sa preukázať, že už reagovali na pracovné ponuky. Uchádzači môžu v rámci projektu „Chyť sa svojej šance“ získať jednorazový finančný príspevok vo výške až 5600 eur.

Keďže žiak strednej školy alebo študent denného štúdia vysokej školy nie sú počas štúdia povinne poistení na sociálne poistenie, nemajú voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Nemajú teda ani nárok na dávky sociálneho poistenia. Všetky povinnosti pre nich prídu až po vstupe na trh práce. Ak sa zamestnajú alebo si nájdu brigádu alebo začnú podnikať, všetko príjmy uvedú v daňovom priznaní za rok 2022.

Pre týchto absolventov sú však povinné odvody na zdravotné poistenie. Za absolventa strednej školy platí štát poistné najneskôr do 31. augusta. Ak pokračuje v štúdiu na vysokej škole, zostáva aj naďalej poistencom štátu. Ak sa nezamestná alebo nezačne podnikať – môže sa prihlásiť na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie. V takom prípade platí za neho poistné štát. Ak tak neurobí, musí sa najneskôr do 8. októbra prihlásiť vo svojej zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ zdravotného poistenia. Zdravotné poistenie je povinné!

Absolventom škôl pomôže v úsilí sa zamestnať úrad práce. Registrácia medzi nezamestnanými nie je povinná. Dôležitý je kontakt s prípadnými budúcimi zamestnávateľmi, ktorí hľadajú posily do svojich tímov. Medzi žiadanými zamestnaniami sú aj pozície v odbore stavebníctvo.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština