výstavy

Salone del Mobile 2022, Milano

Vystavy_EuroCucina
Organizátor medzinárodného Salónu nábytku vytvoril bezpečné prostredie pre návštevníkov aj pre vystavovateľov. Foto: archív autora
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

V dňoch 7. až 12. 6. 2022 sa konal v Miláne medzinárodný Salón nábytku, ktorého sme sa osobne zúčastnili ako návštevníci. Nie nadarmo je veľtrh celosvetovo považovaný za výkladnú skriňu nábytku a dizajnu, o čom sme sa na vlastné oči presvedčili a mohli tak vidieť, akým smerom sa uberajú najnovšie trendy v nábytku a kuchyniach. Naša návšteva bola zameraná na výstavu EuroCucina v pavilónoch 9 a 11, v ktorých sa prezentovali poprední výrobcovia prevažne z Talianska.

Prvé, čo upútalo našu pozornosť, boli farby, tvary a rôznorodosť použitých materiálov. Prevládali pastelové, prevažne matné farby čelných plôch. Úlohu lesklých plôch prebrali sklenené dvierka a rôzne druhy kameňa. Často sa výrobcovia prezentovali zvýrazneným reliéfom čelných plôch, pričom dominovali štruktúry dreva. To, čo zaujímalo nás, bola hlavne funkčnosť nábytku zladená s dizajnom. Pretože bez funkcie sú aj tie najkrajšie farby, tvary a štruktúry len kulisou.

Nové riešenia nábytku

Kuchyne, ako aj jedálne, obývacie a pracovné priestory sa čoraz viac spájajú a mestské obytné priestory, ktoré sa zmenšujú, si vyžadujú nové riešenia nábytku. Výrobcovia to riešia nábytkovými zostavami siahajúcimi až po strop.

Dizajn horných skriniek sa z veľkej miery transformuje do otvorených priestorov, regálov. Pri zatvorených horných skrinkách prevládali systémy závesov, ktoré ponúkajú dostatok priestoru pre nové dizajnérske nápady. Výklopné kovania boli používané na neštandardne veľké rozmery čiel. Neprehliadli sme ani zvislo posuvné čielka horných korpusov, čo z praktického hľadiska nepovažujeme za správne.

Spodné skrinky boli samozrejme zariadené výsuvmi doplnenými o vnútorné systémy delenia. Veľké množstvo variantov v organizovaní vnútorného úložného priestoru bolo neoddeliteľnou súčasťou všetkých vystavovateľov. Prehľadnosť vnútorných priestorov umocňovali ambientné osvetlenia. LED osvetlenie bol prvok, ktorý využíval každý výrobca a hlavné opodstatnenie mal najmä pri tmavom nábytku, ktorý preferovali vo väčšine expozícií.

Často sme videli riešenie „pocket systémov“. Systém obľúbený u každého výrobcu, ktorým vkusne zakryli menšie nábytkové aplikácie, ako napríklad jednoduché kuchynské linky, pracovné priestory a pod. Zmysluplné za posuvnými dvermi boli najmä domáce kancelárie, technické miestnosti či súkromné bary. Značky kovania pocket systémov boli rôzne, avšak prevládalo REVEGO od firmy Blum, ktoré príde na náš trh na jeseň roku 2023. Pocket systémy dávali výrobcom veľkú dizajnovú výzvu pri použití rozmanitých materiálov, ktoré podčiarkujú dojem celého obytného priestoru.

Atmosféra na výstavisku

Výstavisko v Miláne svojou úrovňou a kvalitou služieb prispelo k pohodovej nálade a tak umocnilo zážitok spojený s poznávaním nového. Ako príklad môžeme uviesť priestranné plochy na občerstvenie, či už v klimatizovaných halách, alebo v príjemnom vonkajšom prostredí. Výstavisko svojou rozlohou plne vyhovovalo počtu návštevníkov, ktorí nemali pocit stiesnenia. Všetko, čo bolo na svoj účel postavené, svoj účel aj spĺňalo.

Taktiež výstava podliehala určitým bezpečnostným opatreniam a to hlavne pri vstupe. Každý z 262 tisíc návštevníkov prešiel cez detektor kovov. Vstupenky boli na konkrétny dátum a v mnohých stánkoch ich vystavovatelia skenovali. Organizátor tým vytvoril bezpečné prostredie ako pre návštevníkov tak aj pre vystavovateľov.

Autor: Ing. Andrej Priehradník
Zastúpenie Julius Blum GmbH pre Slovensko
Kontakt: andrej.priehradnik@blum.com
Foto: archív autora

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština