aktuality

Jednoduchá drevostavba atypického tvaru má viacero využití

Pozorovateľňa zvierat „Vydrica“ je v neupravenom lesnom prostred
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

V prírodnom prostredí Mestských lesov Bratislava v priestore medzi časťami Rača a Marianka vybudovali pozorovateľňu zvierat „Vydrica“. Názov dostala podľa neďalekého prameňa potôčika, ktorý preteká cez Bratislavu. Pozorovateľňa zvierat je citlivo zasadená do prostredia. Tvorí ju jednoduchá drevostavba s plochou cca 13 m².

Architektom návrhu je Ing. arch. Martin Hörmann v spolupráci s Ing. arch. Richardom Kastelom a Ing. arch. Petrom Kopeckým. Spolu tvoria architektonické zoskupenie Office 110 Ateliér a toto je jeden z ich významných projektov. Zhotoviteľom stavby sú Mestské lesy Bratislava – Jakub Višňovec.

Stavbu tvorí súbor drevených hranolov zo smrekovca prierezu 140×200 mm. Drevo pochádza z kalamitnej ťažby v okolitom priestore. Originálny objekt postavili Mestské lesy vo vlastnej réžii. Za minimálne prostriedky získali stavbu, ktorá slúži na pozorovanie zvierat. Je aj prístreškom pre turistov v menšej skupinke, ochráni vďaka strieške ich krátkodobý pobyt.

V svahovitom teréne je stavba ukotvená na 8 oceľových vrutoch uložených pevne v zemi a ktoré nesú jednotlivé súbory hranolov. Vchod do stavby je po drevenej levitujúcej lávke cez štrbinovitý vstup šírky cca 90 cm (s výškou cca 250 cm). Vchod z protiľahlej strany slúži ako pozorovateľňa a je oveľa širší (cca 300 cm s výškou cca 200 cm). Po malej vstupnej plošinke sú 3 schodíky ukončené lavicou s operadlom. Lavica je aj z opačného vchodu. Zostal tu aj priechodný priestor široký cca 80 cm. Medzi bočnou stenou z hranolov sú štrbiny na pozorovanie so šírkou 140 mm, stenu tvorí 11 hranolov. Protiľahlá stena je bez štrbín z 21 hranolov. Všetky hranoly sú povrchovo neupravené.

Konštrukcia drevostavby je spojená šikmou plochou, ktorá vznikla prekrývajúcim spojením reziva na vytvorenie prirodzenej striešky. Okolie zostalo bez stromov, neupravené a vytvára divoké prostredie, aby prilákalo zvieratá, ktoré žijú na území. To je hlavné lákadlo na ich pozorovanie.

Pozorovateľňa zvierat „Vydrica“ je v neupravenom lesnom prostred
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština