aktuality

Vyrezávanie lopárov a maľovanie hračiek počas pracovných večerov

Vyrezávanie predsvadobných motívov na drevené piesty na pranie. Foto: TASR
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

O obci Chvojnica v Prievidzskom okrese hovorili v minulom storočí ako o „Rezbárskej dielni“. Na túto tradíciu nadviazalo občianske združenie Hornonitrie organizovaním tvorivej dielne pod názvom „Pracovné večery u Tkáčovcov“. Premiéra bola cez víkend 20. – 21. 11. 2021. Pokračovať budú ďalšie víkendy – posledný novembrový a prvý decembrový. Cieľom účastníkov je naučiť sa vyrobiť drevorezbu a maľovať drevené hračky.

Pracovné večery charakterizuje lektor Peter Lovás: „V novodobej rezbárskej dielni 21. storočia vyrábali zdobené vyrezávané drevené piesty, ktoré slúžili na ručné pranie mladých žien pred svadbou. Zdobené boli technikou drevorezby na odlíšenie ich majiteliek. Rezbár to robil nožíkom formou rastlinných a geometrických ornamentov. Pre mladých rezbárov to boli najjednoduchšie motívy.“

Maľovanie drevených hračiek bolo z motívov vianočnej pyramídy s figúrkami, ktorá je v zbierke drevených hračiek Rastislava Harvonika umiestnenej v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Maľovanie drevených hračiek si vyskúšali na sústružených figúrkach z dreva.

Zámerom týchto troch víkendových pracovných „večerov“ je zachovanie regionálnej tradície a techniky vtedajších remeselníkov. Škoda, že obmedzenia počas kovidu neumožnili širšie zapojenie záujemcov o zdokonalenie zručnosti výroby drevorezieb a maľovania drevených hračiek.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština