aktuality

Škola, ktorá zavonia drevom a stromami

Pestrosť vybavenia názornými pomôckami odkrýva všetky tajomstvá dreva a stromov v Lesnej škole v Leviciach
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Prvá budova Lesnej školy na Slovensku – v Leviciach začala svoju činnosť symbolicky na Deň detí. Jedinečné zážitkové učenie sprostredkováva š.p. LESY SR. Areál neďaleko centra mesta je príťažlivý miniarborétom, slnečnými hodinami, zeleným chodníkom. Budova je síce murovaná, no jej vchodové átrium je obložené drevom, doplnené symbolikou stromov a kmeňov, okrúhle okná prezrádzajú tajomnú atmosféru vo vnútri. Chodby a učebne voňajú drevom a stromami. Na prízemí je miestnosť s diorámou, kresliareň, tvorivá dielňa; na poschodí konferenčná miestnosť, poznávacia sála, kancelária. Vzdelávanie s odborným lesníckym sprievodcom je zatiaľ prístupné 2 dni v týždni. Cieľom je zlepšiť environmentálne povedomie žiakov. Prvoradé je ukázať skutočnú prácu lesníkov, ich odbornú zdatnosť a snahu rozvinúť služby v ekoturizme.

Vybudovanie Lesnej školy v Leviciach je podporované cez Projekt spolupráce Interreg V – A, Slovenská republika – Maďarsko. Celkový rozpočet zriadenia školy v Leviciach predstavuje 1,4 mil. €, z toho š.p. LESY SR mal povinnosť investovať 723 tis. €. Na projekt v skutočnosti využili 1.391.541 € z eurofondov, Slovensko poskytlo 701.495 € a škola sumu 515 tis. €.

Paralelne budovali v maďarskom pohraničí návštevnícke centrum a lesnú školu v obci Somoskö pri Salgótarjáne. V Maďarsku je sieť podobných informačných a vzdelávacích centier dosahujúce celkovú plochu 6 tisíc m². Vzdelávacie lesnícke centrá fungujú na základe názorných ukážok.

Škola v Leviciach umožňuje praktické práce v dielni, približuje hmatové a vizuálne ukážky povrchov alebo vzoriek lesa. Kresliareň je prispôsobená aj na používanie laserovej strelnice. Konferenčnú miestnosť zariadili na výučbu prírodných predmetov. Objekt má úžitkovú plochu 1000 m². Terasa má dosah k skutočným stromom.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština