dřevostavby

Zreálnenie snívania o bývaní

Najobľúbenejší drevodom Stilo 3i. Foto: archív BAU Holding
Najobľúbenejší drevodom Stilo 3i. Foto: archív BAU Holding
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Medzi výrazné prednosti drevostavieb rodinných domov patrí aj rýchlosť výstavby. Predovšetkým montáž na stavenisku prebieha veľmi racionálne z dodaných panelov celých stien priamo od výrobcov. Každá realizačná firma má svoje know-how, ktorým ovplyvňuje investorov stavby a priamych užívateľov rodinného domu. Projekt „Dom snov“ začala realizovať firma BAU Holding – rodinné domy, s.r.o. so sídlom v Bratislave pred desiatimi rokmi.

Výrobca drevených stavebných elementov a realizátor stavebných prác oslovili architektov s požiadavkou vypracovať katalógové projekty viacerých drevodomov. Väčšinou išlo o projekty jednopodlažných bungalovov s klasickou sedlovou strechou. Na želanie zákazníkov sa objavili aj projekty s plochou pultovou strechou a dvojpodlažné riešenia.

Základom projektu bolo dispozičné riešenie domu

Prvé typy rodinných domov tvorila projekčná kancelária AVT Architekti a APEX Arch. Súčasťou tvorivého tímu bol aj Ing. arch. Vladimír Torda. Zadávateľ im predložil predstavu o pôdorysných rozmeroch, aby vytvorili dispozičné riešenie, ktoré by umožňovalo plnohodnotné bývanie pre 4-člennú rodinu. Nemenej dôležitá bola vizuálna stránka projektu.

Svoje pôsobenie v projekte Dom snov Ing. arch. Vladimír Torda hodnotí: „Ako prvý som projektoval rodinný dom Family. Druhým zadaním bol projekt UNO, ktorý mal predstavovať maximálne jednoduchú dispozíciu za účelom optimalizovania nákladov na realizáciu. Výsledkom mala byť ponuka kvalitného bývania za prijateľnú cenu. Limitom práce projektov bolo riešenie a samotná výroba drevených panelov. Firma ich dopredu vyrobila vo výrobných dielňach. V stenových a stropných blokoch ich dodávali na jednotlivé stavby. Veľkou prednosťou sa potom stala rýchlosť realizácie rodinných domov priamo na stavenisku.“

Variabilita projektov

Pilotný drevodom Stilo 3i s obytnou plochou 93,5 m2 tvorili tri priestranné izby s oddelenou nočnou časťou od aktívneho denného pobytu. Netradičným riešením bol vtedy vstup z obývacej izby priamo do záhrady.

Projekt Dom snov je najrozšírenejším a najobľúbenejším bývaním formou drevostavby na Slovensku. Už 10-krát po sebe sa stal „stavbou roka“ s najviac realizovaným nízkoenergetickým bývaním na báze drevených panelov. Za toto obdobie postavili viac ako 800 domov s viacerými stavebnými a interiérovými riešeniami. Ich obľúbenosť hodnotí zakladateľ projektu „Dom snov“ Ing. Mikuláš Stano: „Staviteľom sme ponúkli 21 možností pôdorysu prízemného domu so 6 základnými variantmi. Za účelom detailného spoznania výhod drevodomov sú záujemcom jednotlivé typy vzorových domov prístupné v Bratislave, Ivánke pri Dunaji, Nitre, Banskej Bystrici, Ružomberku a v Bojničkách. Predstavujú individuálne riešenia 3 až 5-izbových jednopodlažných domov so zastavanou plochou od 80 do 112 m2 s využitím drevených obvodových panelov pre zjednodušenie a urýchlenie realizácie. Stavbu na kľúč garantujeme ukončiť do 30 pracovných dní od začatia montáže.“

Kým drevodom Stilo 3i mal 3 izby, ďalší typ Stilo 4i bol 4-izbový s dôrazom na veľkú kuchyňu. Viac slnka do bývania priniesol projekt Monet so zastavanou plochou 80,5 m2, ktorý predstavili na výstave DomExpo 2011 v Nitre. Na Slovensku zrealizovali celkom 50 týchto drevodomov. Rodinný dom UNO s nadštandardným tepelným komfortom mal premiéru na DomExpo 2013. Disponuje zastavanou plochou 101,3 m2.

Riešenie s dvomi nadzemnými podlažiami

Rodinný dom Family Modern s pultovou strechou predstavili na stavebnom veľtrhu Coneco 2012. Projekt navrhol Ing. arch. Vladimír Torda a dom propagačne poslúžil ako zázemie pre projekčnú firmu AVT. Koncepcia sa zmenila na dve nadzemné podlažia, čím sa dosiahla možnosť umiestnenia aj na úzkom pozemku so šírkou 6,5 m. Dispozícia počítala s tromi alebo štyrmi izbami s úžitkovou plochou 85,3 m2 až 99,3 m2. Celkom postavili 100 domov tohto typu.

Ďalší drevodom dostal označenie Class 1. Dom s úžitkovou plochou 124 m2 má 5 izieb, tie na 2. podlaží sú určené na nočný odpočinok. Ešte veľkorysejší typ Class 2 s úžitkovou plochou 146 m2 vytvára dodatočné súkromie pre viacčlennú rodinu.

Smerovanie k pasívnemu bývaniu

Osvedčené drevodomy Stilo boli predsa len väčším magnetom pre stavebníkov a investorov. Vylepšený Stilo 4i vyústil v roku 2017 do projektu Stilo Absolut so štyrmi priestrannými izbami s plochou 100 m2. O rok neskôr – v apríli 2018 – potvrdil Stilo Absolut kritériá pasívneho štandardu, keď úspešne zvládol Blower door test s najmenšími únikmi tepla 0,599/h.

Ing. arch. Vladimír Torda popisuje projekt drevodomu s materiálovým súhrnom. „Realizačná firma ponúka materiá­lové riešenie v obľúbených modeloch konštrukcie na báze drevnej hmoty. Tvorí ju klasická stĺpiková konštrukcia steny. Statika obvodových stien je zabezpečená hranolmi 140/60 mm a vnútorných stien 100/60 mm. Konštrukcia je opláštená sadrovláknitými doskami, z vnútornej strany obvodových stien je aplikovaná parozábrana. Stenové panely tvoria difúzne uzavretý systém. Z exteriéru je následne aplikovaný kontaktný zatepľovací systém. Za účelom lepšieho zabezpečenia vetrania objektu, odvádzania vlhkosti a úspory nákladov na vykurovanie je použitá lokálna rekuperácia.“

Foto: archív výrobcu

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština