výstavy

Odbornosť veľtrhu CONECO smeruje ku komerčnosti

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Zdravé bývanie s inteligentnými technológiami, úspora energií vďaka moderným materiálom a stavebným prvkom, dizajnové riešenia pre komfortný život, najnovšie trendy v stavebníctve a bývaní – to všetko priniesol 40. ročník medzinárodného veľtrhu stavebníctva CONECO 2019 na výstavisku Incheba EXPO v Bratislave. Paralelne v termíne 27. – 30. marca 2019 prebiehal aj 29. ročník výstavy energetickej efektívnosti RACIOENERGIA.

Obľúbené drevostavby nemali svoju samostatnú sekciu, no nomenklatúra drevárskych výrobkov pre stavebníctvo priťahovala návštevníkov z radov stavebníkov. Komerčnosť prevládala nad odbornými návštevníkmi. Predstavilo sa 450 vystavovateľov z 8 krajín.  Odborníkom patril rozsiahly sprievodný program s takmer 40 čiastkovými podujatiami. Niesli sa v komornej atmosfére s menším počtom účastníkov.

Okno priťahovalo návštevníkov a odolávalo lupičom

Najväčší rozruch vzbudzovali expozície pri vstupe do haly B2, ktorá patrila 8 vystavovateľom s nomenklatúrou drevostavieb, technických doplnkov, drevených okien a dverí. Lákadlom bola prezentácia protihurikánového okna slovenského výrobcu Makrowin s.r.o., Detva s priliehavým názvom „Huricane“. Viaceré prezentácie počas dvoch dní ukázali, ako dokáže okno odolať zlodejom a ich lupičskému náradiu, čím demonštrovali bezpečnosť domácnosti. Okná majú energetickú úspornosť a sú určené pre pasívne a nízkoenergetické stavby. Na ich výrobu používajú výberové drevo vysokej hustoty z vysokokvalitných lepených hranolov zo 4 lamiel s radiálnym a poloradiálnym sklonom vlákien. Okno patrí do trendových drevohliníkových okien, ktoré spájajú estetiku dreva z interiérovej strany s jeho ochranou hliníkovými profilmi z exteriérovej strany. Bezpečnostné drevohliníkové okno (s označením Huricane smeruje na trhy USA) je zaradené v bezpečnostnej triede RC2. Certifikované je podľa normy DIN EN 1627:2011-09 s použitím skla triedy P5A. Takéto trojsklo je zlepené z dvoch 5-mm skiel a 6 fólií. Výrobok získal na veľtrhu Zlatú plaketu Coneco 2019. Makrowin sa predstavil aj s fragmentom zimnej záhrady a s jej tienením exteriérovými žalúziami.

V spoločnom stánku predstavila realizačná firma drevostavieb Drevstav Slovakia s.r.o., Žarnovica hlavne katalógové projekty. Nosnú konštrukciu vytvárajú z CLT masívneho panelu, interiéry tvoria s pohľadovým drevom, fasádu ukončujú omietkami alebo dreveným obkladom. Projekty prispôsobujú na objednávku zákazníkov s plochou od 70 do 160 m2.

V spoločnom stánku pútali pozornosť produkty TapDoor – ovládanie vchodových dverí odtlačkami prstov alebo pomocou smartfónu (diaľková kontrola cez mobil, či sú dvere zatvorené alebo otvorené), Bloom Eco – inteligentné ovládanie, Tremco illbruck – tesnenie okien, Thermoflock – fúkaná celulóza na izolovanie obvodových panelov, služby Inardex – interiér, architektúra, dizajn (Ing. arch. František Lehocký), Grolmus a spol. – projekty systémov vetrania domu.

Stabilita krídiel aj pri zaskleniach veľkých rozmerov

V tesnej blízkosti bola expozícia Drevodom Orava s.r.o., Podbiel s prezentáciou zrubových drevostavieb, drevených chát a klasických dreveníc. Viacero inovácií sme našli v expozícii výrobcu Hoblina Slovensko s.r.o., Horné Chlebany, ktorého hlavným sortimentom sú drevené okná z lepených hranolov. Konštrukciu okien vylepšili pre stabilitu celej konštrukcie a zasklenia okna veľkých rozmerov. Tieto okná na mieru využíva aj spoluvystavovateľ DetailDom s.r.o., Bratislava – špecialista na stavbu a renováciu pasívnych domov. Používa certifikovaný systém Smart Shell Reno tak, že k pôvodnej stene pristaví duplikát zateplenej steny rovnakej hrúbky, vymení pôvodné okno za okno s dvojsklom, inštaluje spoločnú parapetu. Stena dosiahne výraznú hrúbku vytvorením izolácie Steico, celulózy a DVD, no vnútorná pohoda dosiahne nevídané parametre a kvalitu. Všetko realizujú za prítomnosti obyvateľov domu, ktorí nemusia uvoľniť priestor stavbárom.

Konečných zákazníkov priťahovali aj drevené okná Danaj s.r.o., Dúbrava. Konštrukcie z masívneho dreva a CLT panelov od firmy Tesařství Biskup s.r.o. z Jílového u Prahy prinášali typické riešenie výroby a použitia dreva v stavebníctve. Z Českej republiky bolo takmer 30 priamych vystavovateľov. Drevárskou produkciou zaujal nemecký výrobca Holzwerke Ladenburger. Premiéru na bratislavskom veľtrhu mala značka PUR izolácie Slovakia s.r.o. Jahodná – člen skupiny PUR Izolace s.r.o., Litoměřice. Priniesli tepelnoizolačný certifikovaný systém PUR izoláciami SOFT pre strechy, stropy, steny a nízkoenergetické domy už podľa nových energetických predpisov. Obchodné zastúpenia českého výrobcu majú v krajinách V4 – ČR, Poľsko, Maďarsko, Slovensko.

Inteligentné technológie v drevodomoch novej generácie

Pre stavby moderných energeticky pasívnych drevostavieb predstavila firma Atrium-SK s.r.o., Banská Bystrica difúzne otvorený konštrukčný systém. Inú inteligentnú technológiu vetrania budúcnosti pri zatvorenom okne prostredníctvom v ráme zabudovanej rekuperačnej jednotky uviedol rakúsky výrobca okien Internom GmbH.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština