aktuality

Zahraničné pracovné stáže Spišiakov

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Prostredníctvom projektu Erasmus+ sa v školskom roku 2018/19 zúčastnila SOŠ drevárska Spišská Nová Ves zahraničných stáží v projekte Remeslo 2019. Do pracovných procesov v zahraničí sa zapojilo 22 žiakov a 8 pedagógov. Popri možnosti rozvíjania remeselnej zručnosti a ovládania technológií pri výrobe nábytku sa mohli zdokonaľovať v praktickom používaní jazyka, spoznávaní zvykov a kultúry jednotlivých krajín.

Prínosy zo stáží hodnotí koordinátorka procesu Erasmus+ Ing. Hana Čekovská:

Žiaci 2. a 3. ročníkov sa zapojili do výroby v nábytkárskych firmách vo Valencii (Španielsko) a v Sofii (Bulharsko). Stretli sa s rôznou úrovňou technického vybavenia dielní, so špičkovou technológiu aj s bežnými drevoobrábacími strojmi. Vo Valencii pomáhali pri výrobe nábytku s moderným dizajnom formou zákazkovej výroby. V Sofii išlo o výrobu väčších sérií. Budúci nábytkári zo Spiša zodpovedali za zverený materiál, museli dodržiavať predpísanú kvalitu práce, zapojiť sa do kolektívneho života vo firme.

Žiaci výtvarných odborov sa zúčastnili dvoch stáží s kreatívnym zameraním. Základy rezbárstva si vyskúšali žiaci odboru Tvorba nábytku a interiéru – podľa vlastných návrhov zhotovili prvé reliéfy na rezbárskom sympóziu. Stáž pomáhala zabezpečovať Stredná škola drevárska a obchodná v Bystřici pod Hostýnem.

V poľskom Janowe – Lubelskom pracovali 4 budúce fotografky v prvom súkromnom múzeu fotografie v Poľsku. Pripravili koncept výstavy fotografie v múzeu, zúčastnili sa vernisáže výstav v regióne, navštívili strednú školu v Stalowej Woli, kde sa vyučuje podobný fotografický odbor.

Do projektu sa zapojili aj učitelia, ktorí spoznávali aktuálne trendy vo svojom odbore. Zdokonaľovali sa v práci s grafickým softvérom SEMA pre projektovanie drevostavieb a ovládaní CNC strojov. Spoluprácu sprostredkovala SPŠ a VOŠ Volyně v Južných Čechách. Učiteľky umeleckých odborov sa nechali inšpirovať trendmi v dizajne, grafike a v digitálnych technológiách.

Vďaka grantu v projekte Erasmus+ privítali v apríli na pôde SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves učiteľov a žiakov Vilniaus Statybininku Rengimo Centras z Vilniusu. Spoznali krásy Spiša a zapojili sa aj do vyučovania.

Žiaci a učitelia školy sa už tešia na novú ponuku cez projekty Remeslo 2020.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština