konstrukce

Vyhliadková plošina Čajka v oblakoch, Bojnice

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Kúpele Bojnice investovali za účelom rozvoja turistického ruchu a skvalitnenia relaxu návštevníkov kúpeľov do ďalšej atrakcie – sprístupnili vyhliadkovú vežu s neopakovateľnými pohľadmi do širokého okolia. Postavená je v nadmorskej výške 500 m na východnom úpätí Malej Magury na území borovicových lesov.

Na výstavbu pripravili plochu približne 3000 m2. Rozostavané sú prístupové cestičky, pred dokončením je úprava okolia. Doterajšie náklady na výstavbu predstavovali 2,12 mil. €.

Základné informácie o výstavbe vyhliadkového chodníka v Bojniciach  nám poskytol správca chodníka Martin Sršeň a výrobný riaditeľ Aleš Gebauer z realizačnej spoločnosti TAROS NOVA. Samotná konštrukcia zaberá stavebný priestor cca 1000 m3. Na zabetónovaných pilieroch sú tri trojice oceľových veží – nosičov celej konštrukcie, doplnené ďalšími podpernými kovovými stojkami, vzájomne zviazanými.

Vrcholová plošina po atraktívnej prechádzke

Celková výška veže je 30 m. Konštrukcia nesie drevený vyhliadkový chodník s vyše dvadsiatimi zákrutami (slučkami). Pohľadovo to tvorí päť etáží. Celková dĺžka dreveného chodníka je 550 m so stúpaním 6 %. Chodník má šírku 2,5 m, vyrobený je z fošien hrúbky 8 cm. Chránený je dreveným zábradlím, ktoré je vyplnené kovovým pletivom. Vrch zábradlia tvorí drevené madlo z fošne červeného smreka 20×7 cm, napustené ochranným náterom.

Na samom vrchu je vyhliadková plošina (cca 100 m2), obkolesená chodníkom, v strede s chráneným otvorom (bezpečnostné oceľové pletivo) s pohľadom až na zem. Adrenalínovou atrakciou pre odvážne deti je sieťkový rukáv z lán umiestnený o poschodie nižšie pod vrcholom. Vrcholová plošina pokračuje malou uzavretou vyhliadkou z chodníka v dĺžke asi 10 m. Tvorí nielen súčasnú možnosť nerušeného pohľadu na konci chodníka, ale môže byť jeho pokračovaním pri ďalšom rozšírení unikátnej veže. Zostup môže byť buď po chodníku alebo rýchlym zosunom v tobogáne s dĺžkou 70 m.

Vyhliadková veža má zjednodušený tvar letiacej čajky. Pri pohľade zo zeme vyzerá ako labyrint zákrut. Chodník však vedie priamo a je dostupný pre vozíčkarov a pre rodičov s deťmi v kočíku. Konštrukciu navrhol arch. Zdeněk Fránek (Fránek Architects s.r.o.). Projektová dokumentácia, vrátane rozpisu materiálu a samotná realizácia je dielom spoločnosti TAROS NOVA s.r.o. Rožnov pod Radhoštěm – na objednávku investora Kúpele Bojnice. Položenie dreveného chodníka bolo súčasťou stavebnej objednávky. Spotrebovali približne 500 m3 reziva a fošní zo smreka a červeného smreka. Realizácia výstavby trvala pol roka. Na stavbe pracovalo až 50 remeselníkov a stavbárov s použitím ťažkých mechanizmov a žeriavov.

Zámerom investora bolo vybudovanie atraktívneho chodníka pre pešiu prechádzku bez bariér až do výšky stromov. Inšpiráciu našli v „Stezce v oblacích“ na Dolnej Morave pod Králickým Sněžníkom na hrebeni Slamníku (viď DM 5/2016), ktorú vybudovali v roku 2015. Túto väčšiu stavbu tiež realizovala spoločnosť TAROS NOVA. Vyhliadkovú vežu v Bojniciach chcel investor postaviť až do výšky 60 m, čo pamiatkový úrad zamietol. Projekt nie je uzatvorený, bude pokračovať v smelej vízii.

Na začiatku je Aleja Slovanov

Kúpele Bojnice majú záujem zveľaďovať les vo svojom vlastníctve. Na samom začiatku lesa s rozlohou 100 ha vybudovali vlani Aleju Slovanov – v celkovej dĺžke 1,5 km ju tvorí na úpätí kopca 300 stromov. Kedysi do kúpeľného priestoru patrilo prírodné kúpalisko Čajka, vybudované v roku 1959. Mimo prevádzky je už viac ako dve desaťročia. Tento chránený názov zatiaľ používajú v názve „Vyhliadková plošina Čajka v oblakoch, Bojnice“. Kúpele Bojnice majú 9 prameňov s termálnou vodou od 28 do 52 °C. Priemerná ročná teplota je tu 9 °C, viac ako 2 tisíc slnečných hodín ročne.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština