školy

Premeny dreva – premeny školy

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Už niekoľko rokov sa zamestnávatelia sťažujú na nedostatok kvalifikovanej odbornej pracovnej sily. V tomto čase viac ako predtým platí tradičné a overené porekadlo: remeslo má zlaté dno. V drevárskej a nábytkárskej branži to platí azda dvojnásobne.

Romantické spomínanie na vôňu stolárskych dielní, gleja a hoblín vyvoláva pohľad na nábytok „v demonte“, ako je s obľubou ponúkaný v rýchloprodukčných a konzumnozásobovacích, veľkopriestorových a (zdanlivo) pro-klientsky orientovaných marketoch – čiže obchodných domoch. A pritom by to mohlo byť také jednoduché! Mať nablízku „svojho“ stolára, tesára, nábytkára, ktorý by dokázal uživiť seba i svoju dielničku s niekoľkými učňami i tovarišmi a jeho dobré meno by sa šírilo doďaleka ako dobrý chýr o jeho zručnosti a kvalitnom nábytku, ktorý vyrába na mieru a individuálne pre každého, kto sa dostane ako zákazník na jeho objednávkovú listinu. Rozprávka? Tak sa to dnes javí. Ale spomeňme si na časy nie tak dávne, keď sme podobné dielničky a dielne stolárov obdivovali takmer v každom väčšom či menšom meste alebo dedine. Áno, rýchla, elektronicky definovaná doba a existencia v globalizovanom svete nás doviedla do stavu, keď zohnať človeka, aby nám zhotovil policu na mieru, alebo zariadil spálňu či kuchyňu, či opravil posteľ, je takmer nemožné. Ale skúsme sa opýtať manažérov…

Nebudem plakať nad rozliatym mliekom, lebo úvodné zamyslenie by mohlo navodiť dojem, že všetko je zabudnuté, stratené, dezorganizované. Našťastie, máme hneď niekoľko dobrých dôvodov si myslieť, že hore načrtnutý romantický rozprávkový obrázok pomaly ožíva. Presviedčame sa o tom z roka na rok pri návšteve stredných odborných škôl drevárskych, ktoré sa rok čo rok snažia získať ďalších mladých ľudí a presvedčiť ich o tom, že vôňa dreva, dotyk s ním a tvarovateľnosť vekov je nenahraditeľná skúsenosť, o ktorú sa oplatí pobiť.

„My sme zvolenskí drevári!“

Napríklad Stredná odborná škola drevárska vo Zvolene. Jej začiatky siahajú až do roku 1922, keď vznikla jej predchodkyňa – jednoročná Štátna drevársko-piliarska škola v Liptovskom Hrádku. Až v roku 1962 bola Stredná priemyselná škola presťahovaná do Zvolena. V budove Strednej priemyselnej školy strojníckej Zvolen sa začal vyučovať študijný odbor piliarstvo a pridružená výroba v dvoch triedach. Toľko hovorí história. A mohli by sme pokračovať o vode, ktorá pretiekla odvtedy dolu Hronom i o nespočítateľnom množstve absolventov, ktorí našli uplatnenie všade vo svete drevárskeho remesla i technológií. Radšej sa však sústreďme na obdobie toť nedávne. Napríklad prezentácia usilovnosti a práce súčasníkov, terajších študentov, absolventov. Spoznáte ich ľahko. Sú hrdí na príslušnosť k svojej škole. „My sme zvolenskí drevári!“, hovoria o sebe. Môžete ich stretnúť na tradičných podu­jatiach, kde sa z roka na rok prezentujú lepšími a lepšími produktmi. Dni otvorených dverí školy „Javor“ usporiadali v roku 2017 už po 22. krát. Pravidelne informujeme v Drevárskom magazíne o úspechoch študentov v súťaži „Etudy z dreva“, v ktorej získavajú popredné ocenenia pre mladých dizajnérov a tvorcov predmetov z dreva. Mladý tvorca v Nitre ich víta každým rokom a aj v tomto roku zaujali odbornú porotu výrobky – konkrétne stoličky – dvoch študentiek „zvolenskej drevárky“.

Možno majú šťastie na to, že sú vo Zvolene. S tým sa dá súhlasiť, pretože Zvolen je vnímaný ako hlavné mesto lesníctva a drevárstva na Slovensku. Ale aj tomu šťastiu treba ísť naproti. Samozrejme, opierať sa o tradíciu nestačí. Aj keď umiestnenie školy ju priam predurčuje na dokonalú spoluprácu s najväčším zamestnávateľom v blízkom i širšom okolí. Bučina DDD, spol. s r.o. (člen nadnárodnej skupiny Kronospan) je dokonalým partnerom pri motivácii i výchove odborníkov pre svoje prostredie. Kým však mladý človek definitívne ukotví svoje predstavy v realite, musí si mnoho vecí vyskúšať. Zvolenská drevárka mu to umožňuje aj vďaka dlhoročnej spolupráci s Lesníckym a drevárskym múzeom vo Zvolene.

Premeny dreva 2018

V tomto roku sa uskutočnil už jubilejný 20. ročník výstavy maturitných projektov dizajnérov Strednej odbornej školy drevárskej vo Zvolene práve v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea.

„Za tie uplynulé dve desiatky rokov sme sa snažili aj touto formou prezentácie predstaviť širokej verejnosti úroveň školy, ale hlavne poukázať na tvorivosť jej absolventov v spojení s drevom, ako hlavným materiálom, ktorý sa používal vo všetkých historických obdobiach až po súčasnosť pri výrobe nábytku či iných doplnkov bývania,“ hovorí o tejto aktivite Ing. Pavel Laššák, riaditeľ školy.

A je to naozaj tak, že pri pohľade na nábytok, ktorý je súčasťou nášho každodenného života, si väčšina z nás možno vôbec neuvedomuje, že za jeho súčasnou podobou sa skrývajú stovky až tisícky rokov hľadania a realizovania najrozmanitejších nápadov technického prevedenia konštrukcie a výzdoby nábytku. Jeho tvorcovia sa vždy snažili v súlade s dobovými štýlovými i praktickými požiadavkami vytvoriť maximálne účelný, no zároveň estetický nábytok. Je teda na mieste otázka, či je z hľadiska funkčnosti, použiteľnosti materiálov a dizajnových trendov, či je vôbec možné, aby bol nábytok naďalej vyrábaný z takých tradičných materiálov, ako je drevo a zároveň spĺňal súčasné požiadavky na módnosť a modernosť. Odpoveďou môžu byť aj exponáty, ktoré sme na tohtoročnej vernisáži mohli vidieť. Aj keď z hľadiska neustále sa zrýchľujúceho životného tempa sa stalo masívne drevo postupom času nepraktické a čoraz viac uprednostňujeme lacnejšie a na údržbu ľahšie materiály. V posledných rokoch nás viac ako drevo lákajú hlavne plasty alebo iné moderné materiály, ktoré sa na drevo len podobajú. Je preto žiaduce, aby na náš trh vstúpili vo väčšej miere výrobky, ktoré v sebe budú spájať tradíciu, prírodné materiály, modernosť aj funkčnosť zároveň. Tento trend si ale vyžaduje odborníkov, dizajnérov, konštruktérov a samotných výrobcov nábytku – stolárov, ktorí rozumejú materiálom, medzi nimi aj drevu, z ktorého vďaka vlastnému estetickému cíteniu, kreativite a zmyslu pre detail a s využitím jeho vlastností môžu potom samotnému nábytku vdýchnuť silnú emóciu.

„Podpora kreativity by mala byť nevyhnutnou súčasťou vzdelávania na každej škole. Ak študent na niečom pracuje, prípadne niečo tvorí, dáva do toho svoje myšlienky, pocity a nápady. No a práve vďaka podpore kreativity sa potom žiakom otvárajú možnosti na zlepšenie ich tvorivého myslenia, fantázie, ale napríklad aj tímovej práce a zodpovednosti,“ tvrdí Ing. Pavel Laššák. Práce „jeho“ študentov mu dávajú za pravdu.

Pozornosť upútala stolička s názvom „LONNY“ od Zuzany Chamulovej, ktorá získala 1. miesto na celoštátnej výstave Stredných odborných škôl „Mladý tvorca 2018“ v Nitre v kategórii „drevárstvo“ a 3. miesto v súťaži Študentskej vysokoškolskej odbornej činnosti v kategórii „stredných škôl“, ktorú organizovala Drevárska fakulta Technickej univerzity vo Zvolene. Stolička „LONNY“ zaujme drevenými ohorenými dielcami zaliatymi transparentnou živicou.

S odkazom na ľudové tradície a čičmiansku architektúru sa predstavuje Lucia Ihradská s čajovým stolíkom „ČIMI“. Lucia získala so svojím „ČIMI“ stolíkom 2. miesto v krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti v kategórii „umenie“ a postúpila so svojou prácou do celoštátneho kola Stredoškolskej odbornej činnosti.

Ďalším pútavým exponátom sú stoličky pod názvom „PABLO“ od Andrey Babeľovej, ktorá pretransformovala obrazy od svetoznámeho umelca, maliara Pabla Picassa do podoby rozoberateľných študentských stoličiek. Jej stoličky zaujali hodnotiacu porotu a získali taktiež ocenenie na výstave „Mladý tvorca 2018“ v Nitre v kategórii „umelecké spracovanie dreva“.

Svoj pôsobivý flexibilný pracovný stôl na výstave prezentuje Nikol Hochholczerová, ktorej sa v ňom podarilo dokonale uplatniť princíp tzv. „zlatého rezu“. Zdá sa, že by si mohol nájsť aj cestu k výrobcom, pretože svojou jednoduchou, no premyslenou konštrukciou vypĺňa dieru na trhu s podobnými produktmi.

Neslobodno však zabudnúť na obetavosť i oduševnenosť pedagógov, ktorí sa študentom intenzívne venujú. Úspech je nákazlivý a zdieľaná radosť je dvojnásobná radosť. Odborným konzultantom vystavovaných prác boli Ivana Chovancová, ktorá je zároveň aj triednou učiteľkou tejto maturitnej triedy, Jiří Dvořáček, Jozef Vaník, Milan Hucovci a Štefan Šupauer, ktorí priviedli tohtoročných maturantov k úspešným obhajobám a realizáciám ich maturitných prác. Zhodou okolností sú to v tomto ročníku, až na jednu výnimku, všetko mladé dámy – dizajnérky.

Premeny dreva dokumentujú aj premeny školy. Škola v aktuálnom školskom roku oslavuje 95. rokov svojej existencie a z toho 20 rokov spolupracuje s Lesníckym a drevárskym múzeom vo Zvolene. Rozprávka by mohla nadobudnúť reálne kontúry, potrebuje ešte maličkosť – zrejme premenu myslenia nielen detí, ale aj rodičov, ktorí by mohli kreativitu svojich ratolestí podporiť. Veď šikovné ruky a bystrá hlava predurčujú k tomu, aby remeslo znovu našlo svoje zlaté dno.

Autor: PhDr. Peter Zemaník
Kontakt: peter.zemanik@zsdsr.sk
Foto: archív SOŠD Zvolen

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština