školy

Stupňovanie lesku ocenení

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Etudy z dreva – ako súťaž a výstavu už 19 rokov organizuje Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene. Každoročne sa ich zúčastňujú talenty zo stredných umeleckých škôl aj z odborných drevárskych škôl s výučbou dizajnu. Pridávajú sa i vysoké školy podobného zamerania zo SR a ČR. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1998. V uplynulých rokoch sa SOŠ drevárska Zvolen vrátila s nomináciami a ziskom cien medzi najúspešnejších tvorcov predmetov z dreva. Chcú dokázať, že práve ich výrobok je „Naj… drevená hračka, úžitkový predmet a šperk, bytový doplnok“.

V roku 2016 získal 3. miesto Michal Gajdoš za „Vešiak Hanger“ a Čestné uznanie Zuzana Chamulová za „Vešiak Lawela“. O rok neskôr v roku 2017 na 2. mieste ocenili Justínu Nosáľovú za kreatívnu hračku „Hupky – Dubky“ a Čestným uznaním Matúša Vaňu za „Odrážadlo Pekáč 05“. Stupňovanie lesku cien vyvrcholilo v Etudách z dreva v roku 2018: Samuel Burian dostal finančnú prémiu za 1. miesto, keď mu úspech prinieslo drevené „Puzdro na slúchadlá“ a Čestné uznanie Bibiána Kňazíková za „Kabelky z dreva“. V predchádzajúcich piatich rokoch si odborná porota „nevšímala“ ich výrobky? Asi mali menej nápadité témy a spracovanie.

Súťaž od roku 2011 profesijne podporujú Zväz spracovateľov dreva SR a odborný časopis Drevársky magazín. Oceňujú zaujímavé riešenia, cenu udelili v roku 2018 Jane Kamenskej za jej „Drevené traky“, v roku 2016 Lucii Ihradskej za „Paravan Manty“, v roku 2017 získal cenu kolektív žiakov SOŠ drevárskej Zvolen za sériu študentských prác s pestrou paletou hračiek a nápaditou prezentáciou školy.

Z ocenených prác v XIX. ročníku Etudy z dreva odborná hodnotiteľská udelila 1. miesto za „Puzdro na slúchadlá“. Návrh a výrobný postup druhák Samuel Burian konzultoval s odborným učiteľom Mgr. Igorom Švingálom. Na výrobu jednoduchého dreveného tvaru výrobku na CNC obrábacom centre dozeral Mgr. Stanislav Bačík.

Do súťaže škola prihlásila 13 výrobkov. Zo zúčastnených študentov SOŠ drevárskej Zvolen konzultovali súťažné práce s Mgr. Igorom Švingálom aj Rebeka Czúdorová (drevený náhrdelník) a An­drea Gibalová (drevená čelenka obohatená krížovým stehom a dekoračné hrče z dreva). Konzultácie pri tvorbe produktov poskytol Mgr. Jiří Dvořáček študentom: Jane Kamenskej (drevené traky), Bibiáne Kňazíkovej (drevená kabelka z bukových plátkov prešívaných koženým remienkom a magnetickým klipovým zatváraním), Igorovi Láskovi (rebrová podložka pod notebook z bukovej preglejky) a Kataríne Mališovej (drevená geometrická štylizácia kľúča do podoby magnetického vešiaka na kľúče).

Konzultantkou študentských prác bola aj učiteľka Ing. Ivana Chovancová. Pomohla pri tvorbe funkčných šperkov: Veronike Šabíkovej – šperky zo starého práchnivého dreva, šišiek a úlomkov z dreva, Denise Záchenskej – drevený náhrdelník s pierkami, Martinovi Zvaríkovi – vychádzkovú kľučku s vtipným poňatím vychádzkovej palice, pri ktorej možno meniť úchopovú časť. Tretiakov usmernila pri samostatnej vlastnoručnej výrobe: Barboru Harňákovú – drevenej súprave šperkov, Hanu Rehorčíkovú a Dominiku Olajcovú – drevených prsteňov.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com

Foto: Ocenení študenti v XIX. ročníku súťaže Etudy z dreva SOŠ drevárskej Zvolen (zľava): Jana Kamenská, Bibiána Kňazíková a Samuel Burian. Foto: autor

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština