dřevostavby konstrukce

Po drevenom chodníku až do korún stromov

Bachledka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Jedinečná drevostavba vyrástla na hrebeni Spišskej Magury v Bachledovej doline. Tvorí ju náučný chodník v dĺžke 1234 metrov s miernym stúpaním až do korún stromov. Pohodlne, bezpečne a bezbariérovo zavedie návštevníkov zo zeme až do „siedmeho neba“ s prevýšením 24 metrov. Súčasťou chodníka je aj drevená vyhliadková veža s výškou 32 metrov.

Nemecký architekt Josef Stöger chcel umožniť aj zdravotne znevýhodneným vozíčkarom spoznávať krásy lesa. Koncepčne sa rozhodol pre drevený chodník, ktorý privedie návštevníkov až do výšky stromov. Prvý projekt realizoval v Bavorsku, v Nemecku potom pribudli ďalšie tri, v Českej republike dva chodníky v korunách stromov v rámci jeho projektu s podporou Erlebnis Akademie AG. „Stezka v oblacích“ na Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkom, o ktorej sme písali v DM 5/2016, nie je súčasťou tohto projektu.

Myšlienka preniesť projekt na Slovensko sa zrodila vlani. Vhodným teritóriom sa ukázala Bachledova dolina pri Ždiari. Z doliny vedie sedačková lanovka až na plochý vrchol kopca s bohatým lesným viacdruhovým porastom na rozhraní národných parkov – Tatranského (TANAP) a Pieninského národného parku (PIENAP) – s výhľadom na nenarušenú prírodu Zamaguria. Je tam síce od roku 2011 drevená rozhľadňa, ale komfort prechádzky a rozhľadu poskytol až nový projekt s úplne inými parametrami. Ten sa od 29. septembra 2017 stal realitou.

Lákadlom sa stáva Bachledka

Mimoriadna atrakcia by mohla pritiahnuť návštevníkov Tatier. Priestor je zaujímavý najmä v zime pre dostatok zjazdových tratí. V lete je využívaná cyklotrasa popod sedačkovú lanovku. Adrenalín stúpne návštevníkom na bobovej dráhe. Na vrchole v okolí rozhľadne, z ktorej vidno celý Pieninský národný park, je detský náučný chodník.

Osvedčený autor Josef Stöger veľmi rýchlo zmapoval terén a možnosti umiestnenia projektu chodníka v slovenských veľhorách. Ten je rozdelený na dve stavby, ktoré spolu súvisia: na samostatný drevený chodník a zvlášť na vyhliadkovú vežu. Každú stavbu stavala iná zahraničná firma.

Drevený chodník

Chodník vychádza zo zeme v nadmorskej výške 1143,85 metrov nad morom. Návštevník (aj s invalidným vozíkom) sa sem dostane sedačkovou lanovkou z centra Bachledovej doliny, prípadne zo susedných stredísk Malej Frankovej a Jezerska. Stavbu dreveného chodníka realizovala nemecká stavebná firma Holzbau Dengler, GmbH. Pracovalo tu 15 montérov a remeselníkov, ktorí s využitím žeriavov osádzali opracované kmene stromov nesúcich celú konštrukciu. Výber nosných stromov sa obmedzil na kmene Douglasky tisolistej. Aby spoľahlivo udržali lávku, statik vypočítal ich spodný a vrchný priemer. Takmer 120 stromov hľadali formou burzy po celej Európe. Najdlhší má výšku 25 m a priemer kmeňa 48 cm. Tieto stromové stojky sú ukotvené na malej zabetónovanej pätke. Najväčšie rozpätie medzi stojkami je 30,02 m, na celej trase sa opakuje 15-krát. Ďalšie rozpätia sú prispôsobené výškovým bodom terénu. Skupinky 3 alebo 4 kmeňov majú projektantom a statikom predpísané umiestnenie v hniezdach, ktorých je celkovo 21. Jednotlivé stromové hniezda sú spojené nosníkmi z lepeného dreva (cca 22 x 60 cm). Na nich je upevnená plocha chodníka z drevených fošien Smrekovca opadavého so šírkou 8,5 až 15 cm, s hrúbkou 5 cm. Chodník má dĺžku 603 metrov a jednotnú šírku 180 cm. Z oboch strán je chránený dreveným zábradlím do výšky 120 cm. Plocha dielcov zábradlia je vyplnená bezpečnostným oceľovým pletivom. Nosné hniezda zo stromov sú istené kovovou stojkou a železným prekladom na spojoch, celkom vytvorili 21 podpier. Bezpečnosť lávky dotvára oceľový nosník s podperou v strede celej dĺžky lávky.

Výstavbu chodníka dokončili za necelé dva mesiace. Doskami chodníka by bolo možné vytvoriť cestu v celkovej dĺžke 22 km, čo je vzdialenosť zo Ždiaru do Kežmarku.

Na celej trase chodníka sú tri edukačné odbočky. Krátke odbočenia majú adrenalínové riešenie formou rozkolísanej dosky alebo pohľadu cez pletivo do vzdialenej pevnej zeme. Témy zastavení sú hlucháň – tetrov, kalamita v lese a krajina s lesom. Popisy a ilustrácie detailne približujú hlavnú tému, aby návštevníci spoznali prírodné danosti. Pôvodný les zostal bez zásahu, ponechali aj choré stromy. Z chodníka sú dobre viditeľné a lesníci môžu argumentovať, ako sa správa imisiami poškodený les.

Drevo a oceľ

Drevená lávka vytvára okruh a končí neďaleko vstupu. Pred ukončením chodníka je štvrtá odbočka, ktorá vedie na vyhliadkovú vežu. Tvorí ju drevený valec – deväťsten s pokračovaním chodníka tých istých parametrov. Vedie po obvode veže s miernym stúpaním 2° až 6° do výšky 32 metrov. Chodník má zábradlie z oboch strán. Končí podestou na celej ploche (cca 60 m2). Celá vrcholová plocha okolo chodníka so zábradlím len na obvode je vyplnená bezpečnostným pletivom (nosnosť 500 kg/m2). Adrenalínový odvážlivec sa díva do hĺbky ako z 9. poschodia. Vrátiť na pevnú zem sa môže rovnakou cestou. Alebo využije suchý tobogan v strede veže. Nastúpi do špeciálnej sedačky na 8. poschodí a veľmi rýchlo iba 2 zatáčkami prekoná výškový rozdiel 30 metrov v celkovej dĺžke 67 metrov. Návštevník sa po návrate z vyhliadkovej veže vráti na drevený chodník, ktorý ho dovedie do výstupnej budovy.

Vyhliadkovú drevenú vežu stavala rakúska firma Wiehag, GmbH. Vežu nesie 9 oceľových stĺpov vytvárajúcich nosnú kovovú konštrukciu, obloženú drevom. Každé poschodie vytvára oceľový prstenec, takže aj tu bol veľký dôraz na presnosť práce žeriavnikov a montérov. Firma si tiež doviedla svojich remeselníkov, ktorí sa osvedčili na predchádzajúcich stavbách BWP (nemecký výraz pre Baum wipfel pfad – čo v slovenčine vyjadruje chodník korunami stromov). Rakúska firma vyrobila všetky drevené komponenty. Kovové a oceľové elementy vyrobili v kooperácii rakúske firmy. Drevený chodník po obvode drevenej veže má rovnaké parametre ako chodník pomedzi stromy. Jeho dĺžka je približne rovnaká – iba je sústredná na ploche, kým chodník je rozvinutý pomedzi stromy.

Na celkovú konštrukciu chodníka a vyhliadkovej veže spotrebovali vyše 1000 m3 dreva. Výstavbu realizovanú nemeckou a rakúskou firmou financoval novovytvorený  slovenský investor Chodník korunami stromov, s.r.o. Bratislava. Plány ďalšieho rozvoja má veľkolepé a budú konkretizované po skončení nadchádzajúcej zimnej sezóny.

Premiéra jesennej sezóny

Bachledova dolina bola pôvodne sprístupnená pre zimné športy. Hotové technické zariadenia – najmä sedačkovú lanovku z centra doliny a lyžiarske vleky s východiskom aj vo Frankovej a Jezersku doplnili letnými atrakciami: bobovou dráhou, detským náučným chodníkom, horskou cyklotrasou.

Situáciu a pohyb v prekrásnom prostredí zmenil nový chodník korunami stromov. Premiérovo odstránil „ospalé obdobie“ medzi oboma hlavnými sezónami vyhlásením jesennej sezóny. Tohto roku trvala od 29. septembra do 6. novembra. Po krátkej revízii príprav na hlavnú zimnú sezónu od 17. novembra 2017 sa stredisko Bachledka Ski & Sun zmení opäť na lyžiarsky raj, samozrejme podľa množstva snehu a mrazov pre umelé zasnežovanie. Vynechajú prevádzkové medzičasy a očakávajú celoročný záujem návštevníkov. Práve nová atrakcia prilákala tisícky návštevníkov, ktorí zlomili všetky doterajšie rekordy návštevnosti.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Vizualizácia chodníka v korunách stromov v Bachledovej doline

Detaily spojenia nosných douglasiek s chodníkom. Pomocné oceľové podpery sa schovávajú do lesných porastov

Skupinky nosných kmeňov sú spojené v stromových hniezdach

Drevené zábradlie s ochranou z oceľového pletiva

Informácie o výstavbe chodníka v korunách stromov nám poskytla Ing. Martina Múdra – koordinátorka realizácie adrenalínového projektu v Bachledke

Oceľové spojky a spojovacie laná zostávajú priznané, čo zvýrazňuje bezpečnosť celej konštrukcie veže

Ukotvenie dreveného chodníka na nosný stĺp vyhliadkovej veže (pohľad zospodu)

Na vrchole vyhliadkovej veže vo výške 9. poschodia je natiahnutá adrenalínová sieť

Prví návštevníci na vyhliadkovej veži nad Bachledkou

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština