aktuality

Festival umenia a dizajnu má unikátne rozmery

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

DrevosocharFUBABY mFestival umenia a dizajnu FUBABY sa mení na nepoznanie. V Banskej Bystrici má v jubilejnom 5. ročníku veľké prekvapenia. Po prvý raz ho rozširujú o sekciu dizajnu. Jeho bohatý program je rozvrhnutý na celý týždeň od 20. do 25. júna 2016.

Súčasný 5. ročník je v novom termíne. Príjemným prekvapením je jeho rozšírenie o Sekciu dizajnu. Druhým prekvapením je predstavenie svetového unikátu a dizajnérskeho skvostu: drevený počítač vyrábaný v Banskej Bystrici a bude možnosť vidieť ho naživo. Tretím prekvapením je nové logo a identita festivalu, symbolizuje farebnú paletu života a množstvo umeleckých žánrov. Autorkou víťazného návrhu loga je Patrícia Weissablová, ktorá študovala na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Logo spája mäkké farby mesta, lesov, rieky s pestrou paletou 6 farieb v 6 sekcií, symbolizuje perlu na Hrone. Záštitu nad festivalom prevzal primátor Ján Nosko.

Festival mal v 1. ročníku názov „Ars poetica Neosoliensis“ a trval jeden deň. Od 2. ročníka (2012) sú jeho súčasťou Tvorivé dielne. V tomto roku sú tvorivé dielne umelcov na dlažbe: hrubé opracovanie sochárskych diel z dreva a kameňa bude vidno v ulici vstupom od Huštáku smerom na Nám. SNP. Umelecké techniky v opracovaní dreva, drôtu a kameňa predstaví Pavel Siman.

Centrom FUBABY bude Európa SC, bude pokračovať v exteriéroch priľahlých ulíc smerom do centra Banskej Bystrice na Nám. SNP. Program na každý deň je rozvrhnutý od 10:00 do 18:00.

Foto: Hrubé opracovanie sochárskych diel z dreva

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština