archiv aktualit rok 2015

Betlehemské postavy v životnej veľkosti

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Betlehem Borsa mAmatérsky rezbár Erik Trella vyrezal postavy Troch kráľov z jaseňa a keď hrozilo, že betlehem v obci Borša nedokončí, na poslednú chvíľu získal kmeň lipy – z nej vyrezal Ježiška a anjela. Ostatné postavy v životnej veľkosti sú z dubového dreva.

Drevený betlehem v životnej veľkosti je umiestnený pred grécko-katolíckym chrámom v Borši (okr. Trebišov). Dlhoročný sen rezbára Erika Trellu zakotvili do projektu, ktorý podporila Tűnde Vargová – starostka obce, dostal konkrétne kontúry pred rokom. Rezbár sa podieľal na návrhu, skicovaní, zháňaní materiálu a celkovej realizácii diela. Kompletný betlehem dokončil až na poslednú chvíľu, keďže nemal dostatok materiálu. Keď v obci Podhoroď vyrezali chorú lipu, stihol dokončiť chýbajúcu časť betlehemu. Pri stavbe pomohli aj občania obce, vytvorili drevenú striešku a ohradu, aj celkovú výzdobu. Rezbár Erik Trella je z neďalekej obce Somotor.

Postavy Jozefa a anjela sú vysoké približne 1,7 metra, súsošie Troch kráľov má takmer 2 metre, kľačiaca Panna Mária výšku zhruba 1 meter. Zvieratá v betleheme sú v ležiacej polohe, budú umiestnené počas roka v parčíku ako lavičky. Preto sú aj z dubového dreva. Všetky postavy sú namorené, aby odolali nepriazni počasia.

Obec Borša je hraničnou s Maďarskom, leží v okrese Trebišov v Tokajskej oblasti; má 1269 obyvateľov a rozlohu 955 ha. Najzaujímavejšou stavbou je renesančný kaštieľ so zachovanými niektorými časťami. V roku 1676 sa v ňom narodilo novohradské knieža František Rakóczi II.

Foto: Nový betlehem v životnej veľkosti pred grécko-katolíckym chrámom v obci Borša (foto: TASR)

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština