archiv aktualit rok 2013

Smrečina Hofatex mieri do konkurzu

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

SmrecinaPracovné miesta všetkých 170 pracovníkov jedného z posledných tradičných slovenských drevospracovateľov – banskobystrickej Smrečiny Hofatex sú ohrozené. Firma vyrába žiadané drevovláknité izolačné dosky, vhodné najmä do drevostavieb. Od decembra 2012 je v reštrukturalizácii, jej reštrukturalizačný správca však podal minulý týždeň návrh na konkurz. Pred krachom by firmu mohla zachrániť pomoc od štátu.

Slovenského výrobcu by mohol zachrániť preklenovací úver vo výške 500 tisíc € alebo dotácia na materiál a energie zo strany štátu. Predseda predstavenstva firmy Roman Adámek uviedol, že prebiehajú rokovania na rôznych úrovniach. Konkurz by znamenal koniec firmy. Po prerušení dodávok produkcie Hofatex by sa odberatelia preorientovali na iných dodávateľov a konkurenčné firmy by jej už neumožnili návrat na stratené trhy.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva financií Petra Pelegríniho urobil štát pre záchranu firmy Smrečina Hofatex všetko, čo mohol. Pred mesiacom požiadali Eximbanku o pomoc pri prefinancovaní reštrukturalizačného plánu Smrečiny Hofatex.

O pomoc žiadajú vládu aj odborári Odborového zväzu Drevo – lesy – voda. Ich predáčka Helena Šikulová uviedla, že k žiadosti firmy poslali ministerstvu podporné stanovisko. Argumentuje, že v súvislosti so stratou zamestnania 170 ľudí príde štát ročne o 1,6 mil. €.

Drevospracujúci komplex Smrečina vznikol v roku 1951. V roku 1992 sa pretransformoval na Smrečina a.s. Produktové portfólio postupne zoštíhlili na výrobu odľahčených izolačných panelov Hofatex Therm. Smrečinu Hofatex, a.s. ovláda prostredníctvom investičnej spoločnosti SK INVEST košický finančník Ladislav Krajňák.

 

Foto: Smrečina Hofatex sa už pravdepodobne na zahraničných veľtrhoch neobjaví… Foto: archív SARIO

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština