výstavy

Malometrážní bydlení a jeho možnosti jsou stále v kurzu

Design_Malometrazni
Zakázkově vyráběný nábytek pro startovací byt umožnil maximální využití prostoru…
OHRA_2024_1465X181
OHRA_2024-final_700x180
OHRA_2024_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti BVV v Brně proběhl koncem letošního dubna (24.–27. 4. 2024) tradiční jarní soubor veletrhů Stavební veletrh Brno, veletrh DSB – Dřevo a stavby Brno a 5. ročník Festivalu architektury. Mezi hlavní témata jeho doprovodného programu patřilo již podruhé v řadě, stejně jako v loňském roce, zařízení malometrážních bytů. A to především z hlediska koncepce jeho umístění a barevného sladění, ale v několika vybraných případech i po stránce samotného provedení použitého nábytku, prezentované ve speciální expozici na třech ukázkových interiérech s minimální plochou a dvou designových solitérech.

Stejně jako v loňském ročníku se jednalo o tvůrčí aktivitu pražské designérky Ing. Ivy Bastlové, DiS., zrealizovanou ve spojení s desítkou výrobců z různých odvětví – od nábytku přes koupelnové vybavení, podlahoviny, elektrospotřebiče, tapety, potahové materiály, nátěrové hmoty a další. Šlo čistě o ukázkový projekt, a proto některý nábytek v interiéru (hlavně pak v případě mini bytu se sériově vyráběným nábytkem z obchodního řetězce OKAY viz dále) svým řešením či použitými materiály a kováním neodpovídal současným standardům. Snahou autorky bylo návštěvníkům ukázat, jakým způsobem a čím lze malý bytový prostor „zaplnit“ a jak vše barevně sladit, aby se jim v něm dostalo alespoň hlavních potřeb pro bydlení s ohledem na jejich pracovní a zájmové aktivity.

Služební byt

Malometrážní byty si podle Ing. Bastlové žádají specifický přístup k zařizování. Nezbytné je definovat potřeby a funkce, a ty prvořadě splnit.

„Klasická kuchyňská linka ani klasické lůžko není vždy nezbytností,“ sdělila Ing. Bastlová účastníkům komentované prohlídky jí navržené expozice, kterou zahájila představením služebního bytu s plochou cca 5×5 m a k němu přilehlou koupelnou. Vlastní prohlídka začala jeho barevností, a to konkrétně od vinylové podlahy s dřevo dekorem, který procházel až ke koupelně s šedou dlažbou. Pokračovala stěnami a nábytkovým vybavením, pro které autorka zvolila pudrové odstíny v kombinaci s pastelově jarní zelenou, harmonizující prostor a přinášející pozitivní atmosféru.

„Tyto barvy v kombinaci s bílou (na některém nábytku a sanitě v koupelně) a dekorem dřeva jsou pro malé interiéry ideálním společníkem,“ doplnila autorka s tím, že dominujícím solitérem tohoto bytu je skládací kuchyně, obsahující kromě úložného prostoru také ledničku a výsuvnou pracovní plochu, pod níž se nachází dřez a varné centrum. Ostatní vybavení bytu bylo relativně standardní a obsahovalo nezbytnou rozkládací pohovku, nabízející podle autorky plnohodnotné spaní, dále šatní skříň s posuvnými dveřmi a s dostatečným úložným prostorem a také jídelní stůl s dvěma židlemi.

„Stůl potom může sloužit i jako pracovní, ale jak už z podstaty tohoto interiéru vyplývá, slouží hlavně na přespání, respektive na pobývání od pondělí do pátku,“ dodala Ing. Bastlová a upozornila také na již zmíněnou k bytu přilehlou koupelnu s lakovaným nábytkem v barvě ladící s výmalbou prostoru a ostatními doplňky, např. vodovodními bateriemi, sprchovým koutem apod.

Mini byt

Druhým z představených bytů, situovaným opět na ploše 5×5 m, byl čistě solitérní, což podle autorky znamená, že byl vytvořený z nábytku, který je volně dostupný v obchodním řetězci OKAY. Byl koncipován pro standardní bydlení (kuchyně s jídelnou, obývací pokoj, ložnice) a obsahoval klasickou kuchyňskou sestavu, jídelní stůl se čtyřmi židlemi, pohovku s konferenčním stolkem a v neposlední řadě speciální ložnicový segment, který nabízí více úložného prostoru než běžná lůžka, a také nezbytnou šatní skříň s posuvnými dveřmi.

„Pokud preferujete solitérní nábytek rozmístěte ho tak, aby vytvářel jednotlivé zóny a funkční celky. Při jeho výběru myslete na to, že prostor lze opticky dělit pomocí barev i dekorů nábytku. Já jsem pro výmalbu stěn a některý bytový textil zvolila žluté odstíny, které dodávají interiéru optimistickou náladu, povzbuzují a prozáří každý kout,“ poradila účastníkům prohlídky Ing. Bastlová s dovětkem, aby kombinovali více odstínů a dodali tak prostoru hloubku.

Startovací byt

Pravým opakem pak byl poslední ukázkový byt, situovaný rovněž na ploše 25 m2, jehož vybavení, s výjimkou rozkládacího jídelního stolu, tvořil zakázkově vyráběný nábytek, který umožňuje maximální využití prostoru a skýtá řadu atypických možností, jak pracovat s materiálem, nábytkovým kováním a různými detaily.

Typickým příkladem bylo sklápěcí lůžko spojené s pohovkou z produkce brněnské firmy IRIDIUM spol. s r.o., vyráběné pod značkou „Flexibyt“ se zaměřením na malometrážní bydlení, nabízející efektivní využití plochy, pohodový relax i kvalitní spánek na plnohodnotném lůžku. Díky němu mohl být interiér tohoto bytu vybaven ještě standardní velkou kuchyňskou linkou s lednicí a mrazákem, čtyřplotnovou varnou deskou, pečicí troubou, dřezem a myčkou nádobí a řadou výklopů a výsuvů pro nejrůznější úložné prostory včetně tříděného ukládání odpadků, dále pak na ni navazující šatnou a vedle již zmíněné obývací a současně i ložnicové části umístěnou pracovnou.

Co se pak barevnosti interiéru týče, tak její převládající bílé provedení, doplněné o pastelové odstíny vodní modré a olivově zelené barvy, prostor opticky zvětšovalo, aniž by působilo fádně a sterilně.

Speciální solitéry

Celkovou plochu expozice čítající 100 m2 pak kromě představených malometrážních bytů zaplnila ještě dvojice speciálních solitérů. Prvním z nich byla multifunkční skříňka OFFICE TOWER (kancelářská věž) – domácí kancelář na kolečkách s výsuvy značky BLUM, která je podle Ing. Bastlové ideální do pracoven a pracovních koutů. Její podstatou je vytvoření flexibilního pracovního místa, které vyžaduje jen velmi málo podlahové plochy, přičemž centrem pozornosti jsou důležité otázky, jako je ergonomie a úložný prostor.

„Konstrukce tohoto 1063 mm vysokého solitéru o půdorysu 660×400 mm (šířka x hloubka), vycházejícího z běžného pracovního stolu, je přizpůsobena požadavku na plnohodnotné pracovní místo, které je v případě potřeby k dispozici a po skončení práce zase zmizí, a které nabízí dostatek úložného prostoru a umožňuje ergonomickou práci. A to ve spojení s chytře zkombinovanými standardními produkty BLUM, jako je např. vodicí systém MOVENTO pod pracovní plochou ukrývající notebook, kterou lze odsunutím do strany téměř zdvojnásobit, či univerzální zásuvkový systém LEGRABOX, který při použití nízkých a vysokých bočnic umožňuje přizpůsobit úložný prostor skříňky na míru tak, aby při odsazení zůstala zachována její stabilita,“ upřesnila Ing. Bastlová, načež přešla k druhému prezentovanému solitéru, tentokrát z produkce opavské akciové společnosti HON, zaměřené na nábytek pro kanceláře a firemní prostory.

V daném případě se jednalo o výškově stavitelné lůžko (o půdorysu 2000×900 mm a nosnosti 150 kg, umístěné nad pracovním stolem, které je po zdvihnutí o 1200 mm možným řešením interiéru malometrážního bytu při extrémním nedostatku prostoru.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina