odborné témy

Stavby s vůní dřeva 2023 – 2. část

OT_SsVD
Vizualizace domu s dřevěnou předsazenou fasádou obklopeného „zeleným“ komunitním prostředím
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V minulém vydání eDM 11/2023 jsme představili dvě z pohledu odborné poroty a hlasující veřejnosti nejlepší soutěžní práce letošního 11. ročníku studentské soutěže Stavby s vůní dřeva 2023 v kategorii „Dřevěné stavby – malé“, zpracované studentkou Fakulty architektury a studentem Fakulty stavební na ČVUT Praha.

Opomenout však nelze ani druhou soutěžní kategorii „Dřevěné stavby – velké“ a v ní odbornou porotou oceněný projekt re-vize fasády domu na sídlišti v Třebíči dnes již absolventa Fakulty stavební v oboru Architektura a rozvoj sídel na VUT Brno Ing. arch. Lukáše Kvasnici či hlasující veřejností oceněný projekt Domov důchodců Štěpánka, zpracovaný rovněž již absolventem Fakulty stavební v oboru Architektura a stavitelství na ČVUT Praha Ing. arch. Janem Suchým.

Re-vize fasády domu na sídlišti v Třebíči

Nejlepším soutěžním dílem 11. ročníku „Staveb s vůní dřeva“ (SsVD) v kategorii „Dřevěné stavby – velké“ se z pohledu odborné poroty stal projekt absolventa Fakulty stavební v oboru Architektura a rozvoj sídel VUT Brno Ing. arch. Lukáše Kvasnici s názvem re-vize fasády domu na sídlišti v Třebíči. Konkrétně pak na tamním sídlišti Obránců míru, zbudovaném na přelomu 60. a 70. let v důsledku výstavby nedaleké JE Dukovany jako jedno z prvních sídlišť ve městě, nacházející se v těsné návaznosti na jeho historické jádro.

Oceněný projekt vychází z autorovi diplomové práce – urbanistická studie re-vize sídliště Obránců míru v Třebíči, přičemž motem přístupu re-vize k sídlišti se stal citát předního norského architekta Reiulfa Ramstada – „Domov není jen vnitřek domu, ale i ulice, uličky a dvorky kolem něj, které sdílíme se svými sousedy“.

Panelová sídliště podle Ing. arch. Kvasnici představují fenomén, který ovlivnil výraz mnoha měst včetně Třebíče. Podle odhadu dnes žije na sídlištích asi třetina obyvatel ČR a s ohledem na jejich „plánovanou“ životnost 50 let by se společnost měla začít intenzivně zabývat, jakým směrem se sídliště budou nadále ubírat. A to v tom smyslu, zda mají potenciál i nadále „žít“ nebo jedná-li se o již „odumřelá“ torza čekající na nevyhnutelnou demolici…

Zobraziť celý článok v eDM 12/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina