aktuality

Český nábytkářský průmysl letos očekává další růst nejen produkce nábytku, ale i exportu a importu

Ilustrační foto
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Produkce nábytku v České republice v letošním roce podle kvalifikovaného odhadu Asociace českých nábytkářů (AČN) a společnosti Apicon Consulting dosáhne hodnoty 53,8 miliardy korun. V porovnání s rokem 2021 by to tak mohlo být o 1,8 mld. Kč více. Import by měl pravděpodobně dosáhnout hodnoty 26 mld. Kč, export hodnoty 36 mld. Kč. Výrazně slabší nárůst by pak měl zaznamenat export, a to z 39,57 mld. Kč v roce 2021 na 40 mld. Kč v letošním roce. Podobné zpomalení je podle AČN patrné i u importu nábytku, a to z 29,8 mld. Kč na 31,2 mld. Kč.

Výše uvedenou a navzdory právě probíhající energetické krizi poměrně pozitivní předpověď zveřejnila AČN včera na tiskové konferenci uspořádané při příležitosti zahájení letošního mezinárodního veletrhu FOR INTERIOR – podzim, který právě probíhá na výstavišti PVA EXPO v Praze – Letňanech souběžně s 33. ročníkem mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH (20.–24.9. 2021). Nicméně podle tajemníka AČN Ing. Tomáše Lukeše je třeba vzít v potaz, že všechny uvedené statistické údaje za rok 2022 představují dopočet podle výsledků prvního pololetí a simulaci za předpokladu, že druhé pololetí zaznamená stejný vývoj, jako to první.

Graf 1

 

Výkon oboru výroby nábytku podle AČN zaznamenal v prvním pololetí další růst v řadě, což je pro české nábytkáře zajisté pozitivní zpráva. Vhledem k růstu cen vstupů se ovšem tyto ceny promítají i do cen výsledných produktů, a to nejenom nábytku, ale i do služeb s nábytkem spojených. „Jedná se především o montážní práce spojené s instalací nábytku, jeho převoz, ale i další položky, jako třeba pojištění a podobně. Zmíněný výkon ovšem podle našich odhadů není způsoben vyšší výrobou, ale promítnutím zvýšených cen vstupů do finálního nábytku i nábytkových dílců, tedy zdražením nábytku. Pozitivní zprávou je očekávané posílení českých firem na tuzemském trhu s nábytkem, a to o 1,37 mld. Kč na předpokládaných 13,8 mld. Kč,“ doplnil Ing. Lukeš s odkazem na graf 2.

Graf 2

 

Naopak negativním faktem podle AČN je údaj vyjádřený v grafu č. 3 pod názvem „Podíl salda zahraničního obchodu na celkové produkci v %“. Tento údaj vyjadřuje procentuální podíl z v tuzemsku vyrobeného nábytku, který je exportován. Tento poměr exportu českých výrobců by v letošním roce měl klesnout na 16,36 % (export-import/produkce), tedy o 2,43 % oproti roku 2021. „Pojmem čeští výrobci máme na mysli podniky, které v tuzemsku vyrábí. Je velmi zřetelné, že dynamika exportu v letošním roce výrazně klesá. Je to dáno zpomalením na západních evropských trzích,“ vysvětluje Ing. Lukeš s tím, že v tuzemsku je vývoj nákupů nábytku (spotřeba) stále rozjetý, i když z trhu má AČN signály o zpomalení. „Očekáváme navýšení spotřeby oproti loňskému roku o 2,77 mld. Kč, tedy na konečných 45 mld. Kč. Nicméně i zde je potřeba brát v úvahu inflaci a růst cen. Vyjádření je v korunách, nikoliv v kusech prodaného nábytku,“ upřesňuje tajemník AČN.

Graf 3
Graf 4

 

Tomu, jak dále uvedl v závěru tiskové konference, koneckonců odpovídá i zpomalení dynamiky importu. Růst importu podle něj již není tak silný jako v uplynulých letech. Největší podíl na importu nábytku do České republiky má Polsko, které v prvním pololetí 2022 dovezlo do ČR nábytek za 3,9 mld. Kč, následuje Německo s 3,8 mld. Kč, třetí je Čína s 3,1 mld. Kč. Naopak největší podíl exportu cílí do Německa, což činí v prvním pololetí letošního roku 7 mld. Kč, následuje Francie s 1,5 mld. Kč, Slovensko s 1,4 mld. Kč a USA s 1,36 mld. Kč.

Graf 5

 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina