materiály

Olepování hran: Takto to bude perfektní

Materialy_Ostermann
Pozor v zimě: Desky, které jsou skladovány venku nebo přicházejí rovnou z nákladního automobilu, jsou pro obrábění příliš studené. Foto: archiv Ostermann
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Technika u strojního obrábění hran je čím dál komplexnější. Ovšem bez ohledu na to, s kterými hranami, s kterým strojem, lepicím systémem a s jakou technologií firma pracuje, vždy a zásadně platí, že musí být dodrženo několik pravidel. Odborníci na hrany z firmy Ostermann představují sedm praktických tipů, které by měl každý následovat.

Alfou a omegou při obrábění hran je pravidelná a profesionální údržba stroje. Jen pokud jsou optimálně navzájem sladěny všechny parametry, může být perfektní také výsledek na hraně. Obzvláště důležitá je ostrá cidlina. V rámci údržby by se měla provádět kontrola nastavení přítlačných válečků. Krom toho lze využitím několika málo praktických tipů optimalizovat výsledky na olepovačce hran.

Tip č. 1: Čištění článků transportního řetězu
Kdo pravidelně obrábí supermatné povrchy nebo ty s vysokým leskem, měl by části stroje a zvláště pak články transportního řetězu dodatečně vyčistit vhodným prostředkem. To zabrání usazování nečistot nebo prachu v ještě čerstvé lepené spáře. V praxi se tu osvědčilo čištění přípravkem REDOCOL greenline Teclinex One For All. Tento čistič je založen na udržitelných surovinách na rostlinné bázi a lze jej použít jak pro čištění povrchů, tak i pro čištění stroje.

Pochopitelně, že bezprašná dílna neexistuje. Ale tím spíš by se stroj měl pravidelně udržovat a čistit. Foto: archiv Ostermann

Tip č. 2: Čištění vaničky
Zaschlé kapičky lepidla na okraji vaničky by se měly ideálně vždy hned odstranit. Při používání PUR lepidel se zbytky odstraňují REDOCOL PUR čističem. Tento výrobek je vhodný též u tavných EVA lepidel, například kvůli tomu, aby bylo možné provést rychlou výměnu barvy nebo materiálu.

Vanička by se měla pravidelně čistit. Zaschlé kapičky lepidla na okraji vaničky by se měly ideálně vždy hned odstranit. Foto: archiv Ostermann

Tip č. 3: Použití testovací hrany
Perfektní nános lepidla lze nejlépe vyzkoušet pomocí transparentní testovací hrany, jako je například Ostermann PVC testovací hrana transparentní bez primeru. Že je ve vrstvě lepidla na desce znatelná struktura nanášeného válečku? Pak je možné, že nejsou správně nastaveny přítlačné válečky, že je lepidlo už příliš vychladlé nebo je příliš malá vzdálenost mezi deskou a nanášecím válečkem.

Tip č. 4: Kontrola teploty
U strojního obrábění hran je jedním z nejdůležitějších faktorů teplota. Pokud má lepidlo nesprávnou teplotu nebo pokud vychladne – v létě kvůli průvanu nebo v zimě v příliš chladné dílně – až moc rychle, nemohou hrany správně přilnout. Teplota by se proto měla kontrolovat pravidelně a na různých místech v procesu obrábění. Pro kontrolu ve vaničce dobře poslouží přístroj k měření teploty Ostermann. Pro nanášecí váleček a teplotu desky doporučují odborníci z firmy Ostermann infračervený přístroj k měření teploty.

Důvěřuj, ale prověřuj. Ukazatel teploty pro vaničku s tavným lepidlem často neodráží skutečnou teplotu. Foto: archiv Ostermann

Tip č. 5: Měření vlhkosti dřeva
K nesprávnému slepení dochází i když je materiál desky příliš vlhký. Voda v desce se vylučuje směrem k teplé straně desky. Vzniká vrstva vlhkosti, která brání tomu, aby vznikl optimální spoj mezi deskou nábytku (dřevotříska nebo MDF) a filmem lepidla. I tady to znamená pravidelně měřit! Ideální vlhkost dřeva pro dřevotřískové desky činí cca 6 %.

Tip č. 6: Ruční dotažení rádiusu
Pokud i po strojním opracování jsou na hraně zbytky lepidla nebo stopy po chvění nástroje, dají se tyto nedostatky odstranit cidlinou na rádius REDOCOL. Cidlina má 3 různá vedení řezu pro hrany o tloušťce 0,4, ale i 1 a 2 mm.

Tip č. 7: Odstranění bílých prasklinek
Pokud se musí hrany po strojním obrobení ještě dohlazovat, je vhodnou volbou sisalový kartáček značky REDOCOL. Kartáček je díky své speciální kombinaci sisalu a hadříku perfektním nástrojem pro odstranění zbytků materiálu a bílých prasklinek. Bílé prasklinky, které vznikly v extrémních vnitřních nebo vnějších rádiusech, lze dodatečně dobře odstranit horkovzdušným fénem.

OSTERMANN na všechny hrany

Kontakty:

Ostermann Česko spol. s r. o.
Lomnického 1705 / 9
CZ-140 00 Praha 4 – Nusle
tel.: +420 255 717 371
e-mail: prodej.cz@ostermann.eu, prodej.sk@ostermann.eu
www.ostermann.eu

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina