aktuality

Z vysloužilého Airbusu A380 bude nábytek

Ikonický palubní bar první generace A380 a další prvky kabin budou přeměněny na nábytek a další upomínkové předměty
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Společnost Emirates vdechne druhý život vysloužilému letounu Airbus A380. Spojila síly se společností, která se dlouhodobě zabývá recyklací a upcyklací a zachrání většinu materiálu z vysloužilého stroje, který by jinak skončil na skládce. Zužitkované části letounu se přemění na nábytek a další upomínkové předměty, které bude možné následně zakoupit.

„Jsme potěšeni, že můžeme spolupracovat s Falcon Aircraft Recycling na tomto prvním unikátním projektu svého druhu. Naši zákazníci a fanoušci si následně poté mohou zakoupit kousek historie letectví a zároveň zachránit cenné materiály před skládkou a přispět na charitativní účely prostřednictvím nadace Emirates Airline Foundation. Je to elegantní řešení pro odchod tohoto legendárního letadla a naší vlajkové lodi,“ řekl prezident letecké společnosti Emirates Tim Clark.

Andrew Tonks, ředitel společnosti Falcon Aircraft Recycling, řekl: „Toto je náš dosud nejambicióznější projekt, jedná se také o první demontáž A380 mimo Evropu. Přibližně 190 tun kovů, plastů, kompozit z uhlíkových vláken a dalších materiálů z letadla bude recyklováno a upcyklováno a ve spolupráci s Wings Craft vdechneme těmto částem letadla nový život.“

Po svém posledním komerčním letu společnost Emirates svůj první Airbus A380 s registrací A6-EDA vyřadila z provozu a převezla do technického střediska letecké společnosti, kde letečtí inženýři odmontovali opravitelné části, jako jsou motory, podvozky a součástky patřící do systému řízení letu. Letoun poté odhlásila a předala týmu Falcon Aircraft Recycling, který zahájí proces demontáže.

Ve spolupráci s Wings Craft, další firmou se sídlem ve Spojených arabských emirátech, která se specializuje na výrobu zakázkového nábytku a dalšího zboží z leteckých materiálů, Falcon Aircraft Recycling navrhne a vyrobí jedinečné sběratelské předměty.

V prodeji budou během následujících měsíců. Část zisku z prodeje půjde ve prospěch nadace Emirates Airline Foundation.

Již v minulosti letadlo jiné společnosti čekalo podobný osud. Jedno z vyřazených letadel Boeing 747-400, se kterými se definitivně rozloučily v říjnu 2020 British Airways, čekalo namísto sešrotování působení ve světě televize a filmu, školení a speciálních akcí.

Zdroj: iDNES.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina