materiály

Posuvný systém pro dveře v jedné rovině

Materialy_Posuvne
Dveře se otevírají předsunutím a mimoúrovňovým posunutím jednoho křídla před druhé. Foto: archiv autora
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Sofistikovaný posuvný systém – funkční „neviditelné“ řešení – nábytek s minimalistickým designem pro náročného zákazníka. Tak lze několika slovy stručně, ale výstižně charakterizovat inovovaný švýcarský systém pro posuvné nábytkové dveře, který na veletrhu Interzum získal ocenění za „Vysokou kvalitu produktu“. Truhlářům a výrobcům zakázkového nábytku je tento systém znám již více než 10 let, avšak nedávno prošel komplexní inovací, jejímž výsledkem bylo výrazné zjednodušení montáže a seřízení při zachování vysoké funkční přesnosti a téměř stoprocentní neviditelnosti. Navíc byla přidána nová verze, určená pro horní závěsné skříňky, kterou zde představujeme.

Pro náročného zákazníka je důležitý dokonalý vzhled a prvotřídní funkčnost. Tyto požadavky může nový posuvný systém bez problémů splnit. V kategorii nábytku s tzv. minimalistickým designem jsou oblíbené např. pokosové spoje, které umožňují sjednotit celkový vzhled korpusového nábytku tím, že na žádné pohledové straně nejsou vidět boční plochy (hrany) nábytkových dílců. A to včetně čelních ploch, jako jsou dveře či čela zásuvek. I pro toto řešení lze švýcarský posuvný systém použít.

Systém je určen pro dveře v jedné rovině (o hmotnosti až 20 kg, šířce 1200 mm a tloušťce 19–25 mm pro jedno křídlo), které se otevírají tak, že se jedno křídlo v první fázi povytáhne směrem dopředu mimo rovinu druhého křídla a poté se bočním pohybem přesune před druhé křídlo. Stejným způsobem je možné otevřít druhé křídlo. Z podstaty tohoto principu vyplývá, že otevřít lze vždy jen jedno křídlo, zatímco druhé zůstává zavřené.

Podstatou výše zmíněné inovace je před­instalovaný „balíček“ kování na nosné liště, obsahující jak vodicí a seřizovací prvky, tak i prvky plynulého dovírání v obou směrech pohybu. Tento komponent se jednoduše namontuje na horní plochu půdy korpusu. Odpadá tak nutnost vrtání množství montážních otvorů, čímž se eliminuje riziko chyby a zkracuje doba montáže.

Horní vodicí prvky jsou přišroubovány k zadní ploše dveřního křídla v jeho horní části. Ve spodní části je na zadní ploše křídla přišroubovaná profilová lišta, do níž je vsunut vodicí element. Ten je součástí kompaktního kloubového elementu, připevněného k vnitřní straně boku korpusu. Tento element se při otevírání dveří vysouvá synchronizovaně s horními výsuvnými prvky, čímž stabilizuje dveře ve svislé poloze a brání tak během pohybu vzniku rizika poškození zavřeného křídla.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina