aktuality

Česká republika patří ke světové „špičce“ ve vývozu kulatiny

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Celosvětový trh s kulatinou se odhaduje na neuvěřitelnou částku přibližně 312 miliard USD, což odpovídá 2 miliardám metrů krychlových. Vyplývá to ze zprávy „World – Industrial Roundwood – Market Analysis, Forecast, Size, Trends and Insights“, nedávno zveřejněné společností IndexBox.

V roce 2020, navzdory zpomalení růstu trhu v důsledku pandemie, vzrostl trh s kulatinou díky silné globální poptávce z obalového a stavebního průmyslu. Zvýšení online prodeje v důsledku pandemie posílilo trh s kartonovými obaly a dřevěnými přepravními paletami. V roce 2021 podnítil americký realitní trh k rekordnímu růstu pokles úrokových sazeb hypoték. Vzhledem k sociální izolaci a práci z domova přináší značné zisky výstavba nových předměstských rodinných domů, což vede ke zvýšení poptávky po řezivu a stavebních deskách na bázi dřeva a po plošných materiálech používaných při výrobě nábytku. Tyto trendy jsou víceméně podobné v mnoha zemích světa.

Očekává se, že díky rostoucí celosvětové poptávce po průmyslové kulatině bude trh v příštím desetiletí pokračovat ve vzestupném trendu spotřeby. Předpokládá se, že tržní výkonnost si udrží svůj současný růstový trend, který se zvýší s očekávanou složenou roční mírou růstu (CAGR) o 1,5 % pro období od roku 2019 do roku 2030, přičemž se předpokládá, že do konce roku 2030 se objem trhu zvýší na 2,4 miliardy kubických metrů.

Oznámená omezení vývozu kulatiny z Ruska pohnou s dodavatelskými řetězci na asijském trhu

Posun na světovém trhu kulatinou se může projevit po ohlášeném možném zákazu vývozu jehličnaté kulatiny a cenné listnaté kulatiny z Ruska v roce 2022. Ruská vláda záměrně plánuje snížit objem vývozu nezpracovaného dřeva a exportovat více produktů s přidanou hodnotou. Důsledky by v první řadě ovlivnily Čínu, která by musela hledat nové dodavatele jehličnatého dřeva. To by mohlo vést ke zvýšené konkurenci mezi Oceánií, Evropou a Amerikou na globálním trhu pilařskou kulatinou. Ve střednědobém horizontu se pro čínské dovozce může stát alternativou nahrazení kulatiny řezivem z Ruska.

Celosvětový vývoz kulatiny v roce 2019 dosáhl 224 milionů m3. Hodnotově vývoz průmyslového kulatiny mírně poklesl na 16,2 miliardy USD (odhady IndexBox). Klíčovým vývozcem průmyslové kulatiny v roce 2019 byl Nový Zéland (42 milionů m3) a Rusko (29 milionů m3), což vedlo k téměř 19% respektive 13% celkového vývozu. Vzdáleně za nimi následovala Česká republika (19 milionů m3), Německo (15 milionů m3), USA (14 milionů m3) a Uruguay (12 milionů m3), čímž dosáhly 27% podílu na celkovém vývozu. Hodnotově se jako země s nejvyššími úrovněmi vývozu v roce 2019 ukázaly Nový Zéland (2,2 miliardy USD), USA (1,7 miliardy USD) a Rusko (1,4 miliardy USD) s celkovým 33% podílem celosvětového vývozu.

Zdroj: IndexBox

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina