technológie

Pro profesionální broušení sukovníků

Technologie_Pripravek
Řezné břity a středový hrot sukovníku se v přípravku brousí ve třech fázích pomocí válcového a diskového brusného nástroje
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ostré nástroje jsou hlavním předpokladem pro kvalitní práci. Dřevoobráběcí nástroje se dají ostřit různě. Určitě lze doporučit servis profesionálních a osvědčených brusíren. Ne vždy a ne u každého nástroje, potažmo u každé pracovní operace, ale tato varianta musí být tím nejvýhodnějším řešením – ať už z ekonomického nebo časového hlediska. Kvůli operativnosti je proto výhodné mít k dispozici i možnost vlastního kvalitního ostření. A nemusí se přitom jednat zrovna o ostřírnu vybavenou moderními drahými technologiemi. Mnohdy postačí i jednoduchý a relativně levný přípravek – ovšem schopný odvádět profesionální práci.

Přípravek pro ostření sukovníků na stojanové brusce

Můžeme to dokumentovat na příkladu speciálního přípravku pro ostření sukovníků, vhodného skutečně do každé dílny. K vlastní práci pak potřebujeme mít k dispozici pouze stojanovou vrtačku s odpovídajícími otáčkami (min. 10 tis. ot./min) a sadu stopkových brusných nástrojů válcového a diskového tvaru různých velikostí.

Sukovníky, jak známo, obsahují několik funkčních prvků, které během práce podléhají otupování a je třeba je dobrušovat. Každý z těchto prvků, ať už se jedná o boční nebo čelní břit či o středový hrot, má jinou geometrii a musí se brousit separátně. To klade zvýšené nároky na přesnost nastavení brusného zařízení. Zmíněný přípravek by tyto podmínky – samozřejmě na úrovni dílenských podmínek – měl splňovat.

Základní nosné těleso je zhotoveno z hliníkového H-profilu a slouží k uchycení posuvného jezdce s úhlově naklápěcím sklíčidlem, které se zároveň otáčí kolem své osy. Další součástí sestavy je posuvný doraz.

Nosné těleso se upne k pracovnímu stolku vrtačky a do horní části profilu se zasune jezdec. Do sklíčidla vrtačky se upne válcový brusný nástroj a do sklíčidla přípravku sukovník. Podle broušeného břitu se nastaví sklon sukovníku vůči brusnému nástroji – k tomuto účelu slouží úhlová stupnice na boku jezdce. V nastavené poloze se zajistí pomocí ručního šroubu. Doraz se pomocí ručního šroubu zajistí v poloze, v níž se přisunutím jezdce dostane ostří sukovníku do kontaktu s brusným nástrojem. Otáčením sklíčidla kolem své osy (a současně osy vrtáku) dochází k vybroušení vnitřní oblé strany sukovníku a obvodového břitu.

Technologie_Pripravek
Sklon sukovníku vůči brusnému nástroji se nastavuje pomocí úhlové stupnice na boku jezdce

Stejným postupem se po snadném a rychlém přenastavení polohy vrtáku přebrousí středový vodicí hrot a čelní břity. Při broušení čelních břitů se přitom musí ve sklíčidle vrtačky vyměnit válcový brusný nástroj za diskový.

Samotné přebroušení jednoho sukovníku včetně jeho upnutí do sklíčidla, výměny potřebných brusných nástrojů a nastavení požadovaných poloh zabere zhruba 5 minut času.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina