aktuality

McDonald’s zavádí dřevěné příbory

McDonald’s zavádí dřevěné příbory
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Česká republika a Slovensko byly na podzim jedněmi z prvních zemí, kde společnost McDonald’s v rámci pilotního projektu testovala dřevěné příbory. Od konce loňského roku je postupně zavádí do všech svých restaurací. Díky výměně plastových příborů za dřevěné ročně ušetří 38 tun plastového odpadu.

Dřevěné příbory jsou vyrobené z březového dřeva s certifikacemi FSC a PEFC, leštěné jsou karnaubským voskem s osvědčením UEBT. Hlavním benefitem dřevěných příborů je jejich ohleduplnost k životnímu prostředí. Na dřevěné příbory se pohlíží jako na biodegradabilní odpad a stejně jako zbytky jídla je lze kompostovat nebo zpracovat na bioplyn.

„Společnost McDonald’s po celém světě provozuje přes 37 tisíc restaurací, které každý den obslouží 69 milionů lidí. Díky naší velikosti jsme i malými změnami schopni mít obrovský vliv na dění kolem nás. Již mnoho let proto intenzivně pracujeme na řadě opatření, směřujících ke snížení naší enviromentální stopy,“ říká Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace společnosti McDonald’s.

Nahrazení plastových příborů těmi dřevěnými je jen jedním z mnoha kroků společnosti McDonald’s na cestě ke splnění svých dlouhodobých plánů v oblastech ekologie a udržitelnosti.

Zodpovědné hospodaření s odpady ale není u českého McDonald’s žádnou novinkou posledních let. Veškeré obaly od zákazníků u nás společnost třídí od roku 2000, obaly od dodavatelů či použitý olej z fritéz se třídí už od roku 1992. Použitý olej z fritéz je zužitkován ze 100 %. Veškerý biologicky rozložitelný odpad je také zpracováván v kompostárnách nebo bioplynových stanicích. V souhrnných číslech najde celých 88 % vyprodukovaných odpadů materiálové nebo energetické využití.

Ambiciózní cíle si ale společnost McDonald’s stanovila i v rámci celé své sítě 37 tisíc poboček, kdy se důležitým milníkem stane rok 2025. Do té doby se restaurační řetězec zavázal, že budou všechny obaly pocházet z obnovitelných, recyklovaných nebo certifikovaných zdrojů.

Zdroj: McDonald’s

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina