materiály

Systémové řešení pro výrobu dřevěných beden

Bedny
Univerzální U-profily pro výrobu dřevěných beden z OSB desek tl. 12 nebo 15 mm
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Dřevěné bedny slouží především jako obaly pro přepravu zboží. Jejich individuální výrobou na zakázku se u nás zabývá řada firem. V truhlářské a nábytkářské výrobě jsou ale využívány i k jiným účelům. Např. k ukládání odřezků u pil, k ukládání a/nebo skladování dřevěných briket vlastní výroby, k ukládání a/nebo skladování různých jiných materiálů atd. Tyto bedny si truhláři obvykle vyrábějí sami. Jednou z nejrozšířenějších konstrukcí je ta, kde je jako základna použita europaleta. A to z jednoduchého důvodu: umožňuje snadnou manipulaci pomocí paletového či vysokozdvižného vozíku. Německý výrobce před časem uvedl na trh systémové řešení pro jednoduchou a rychlou výrobu dřevěných obalových beden.

Základem celého systému je univerzální spojovací kování (U-profil), vyrobené z ohýbaného žárově pozinkovaného ocelového plechu. Zmíněná univerzálnost spočívá v tom, že spojovací prvek je navržen tak, aby byl použitelný jak v rozích, tak na podélných hranách. Pro použití v rozích se jednoduše ohne do pravého úhlu, přiloží se na roh základny a zafixuje se pomocí dvou vrutů. U-profil má několik funkčních „prolisů“. Dva z nich jsou na vnější straně a slouží jako boční dorazy, které se opřou o hrany základny, čímž vymezí přesnou polohu profilu. Další dva prolisy jsou uvnitř profilu, mají tvar trnu a slouží k zafixování bočních stěn (zhotovených z OSB tloušťky 12 nebo 15 mm). Boční desky se vsadí do rohových profilů a narazí se na trny, které zde nahrazují hřebíky nebo vruty. Nahoře se sousední desky v rozích spojí obdobně: shora se na ně nasadí a narazí rohové U-profily. Nyní lze bednu naplnit zbožím, nasadit víko a zajistit vázací páskou.

U-profily jsou zároveň opatřeny systémem otvorů, přes které je možné pomocí vrutů nebo šroubů spoje ještě více zpevnit. Rovněž i dlouhé boční spoje (u beden větších rozměrů) lze vyztužit U-profilem, který se ale v tomto případě neohýbá (nebo se přestřihne a kaž­dá polovina se použije samostatně) a v požadovaném místě se narazí na jeden bok a zafixuje se vruty k oběma sousedním stěnám.

Systém je univerzální i v tom smyslu, že ho lze použít pro bedny jakýchkoliv rozměrů. Výše zmíněná konstrukce s využitím europalety…

Zobraziť celý článok v eDM 12/2020 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina