materiály

Výsuvné a posuvné prvky v kuchyni

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jak potvrdil mimo jiné i lednový veletrh kuchyní LivingKitchen v Kolíně nad Rýnem, jedním z oblíbených prvků v moderních kuchyních jsou různé funkční výsuvné či posuvné systémy, které na jedné straně přispívají k úspoře místa, na druhé straně poskytují možnost zvětšení třeba pracovní či jídelní plochy apod. V moderní kuchyni navíc tvoří tyto systémy i zajímavý efektní prvek, který se na výstavách vždy těší velkému zájmu návštěvníků. Tuto skutečnost si výrobci kuchyní uvědomují, a i z tohoto důvodu své výrobky těmito systémy vybavují. Avšak neradi prozrazují jejich technické detaily a konstrukční řešení. Naštěstí na jiných výstavách, jako je např. Interzum, se výrobci tohoto kování právě těmito detaily rádi pochlubí.

Pro těžké stoly

S různými příklady „netradičního“ využití výsuvů se setkáváme třeba u kuchyňských ostrůvků. Jedním z nich je např. odsuvná horní pracovní deska, pod níž může být ukryta sklokeramická varná plocha. Konstrukce ostrůvku je řešena tak, že boky korpusu jsou vytaženy nad hlavní (pevnou) pracovní desku vsazenou mezi boky. Na této desce je umístěna zmíněná sklokeramická varná plocha. K přečnívajícím bokům jsou připevněny speciální téměř metr dlouhé kuličkové výsuvy, vyrobené ze za studena tažené uhlíkové oceli, s vysokou nosností až 150 kg. Druhý díl výsuvů je zapuštěný v drážkách na bocích posuvné desky. Výsuvy jsou dle sdělení italského výrobce primárně určené zejména pro speciální aplikace, jako je automobilový průmysl, obaly, logistika, technické vybavení a průmyslové stroje. To umožňuje jejich použití i pro extrémní zatížení u kuchyňského nábytku. Horní posuvná deska totiž slouží jako pracovní plocha i ve vysunuté poloze, ve které může být vystavena vysokému mechanickému namáhání ve svislém směru (a to jak statickému, tak dynamickému). Vysoká únosnost výsuvů navíc dovoluje i poměrně robustní provedení konstrukce ostrůvku včetně samotné posuvné desky.

Na příkladu s posuvnou horní deskou jsou použity dvojdílné výsuvy s maximální délkou vysunutí cca 60 cm. Tato délka je pro plné obnažení celé plochy varné desky dostačující, nicméně výrobce nabízí jejich produkci podle délkové specifikace zákazníka.

Pro aplikace, kde je požadováno plné vysunutí, jsou určeny kuličkové třídílné plnovýsuvy podobné konstrukce. Jejich maximální nosnost je ale nižší, a to 120 kg, ovšem nabízí až 90% vysunutí. V rámci kuchyňského ostrůvku mohou být použity např. na výsuvnou jídelní/pracovní desku s délkou vysunutí cca 80 cm bez nutnosti použití přídavných podpěr nebo nohou. Podobně jako v předchozím případě i tato délka vychází z konkrétního příkladu a podle specifikace zákazníka je možné dodat i jiné délky.

Stoly v zásuvkách

Na další ukázce kuchyňského ostrůvku můžeme vidět jiný způsob použití výsuvných systémů. Ty jsou v tomto případě ukryté v „zásuvkovém“ prostoru pod pracovní deskou.

Prvním příkladem je rozšíření hlavní pracovní plochy o přídavnou pracovní desku. Ta je uchycena ke zvedacímu pantografu, jenž je součástí segmentového plnovýsuvu. Deska se tedy nejprve vysune ze „zásuvky“ a poté obloukovým pohybem zvedne do horní pozice na úroveň hlavní pracovní plochy, v níž se zadním čelem opře o čelní plochu hlavní desky.

Druhým příkladem je klasický několika­násobný segmentový stolový výsuv se skládanou stolovou deskou. Rovněž i v tomto případě je vše ukryto v „zásuvce“ kuchyňského ostrůvku. Po vysunutí a podepření konce výsuvu integrovanou sklopnou podpěrnou nohou (která je výškově stavitelná) a rozložení desky získáme plnohodnotný jídelní nebo pracovní stůl.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina