technológie

Materiálové a technologické novinky

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z nabídky firem BRAZ technologie, s.r.o., LEITZ-nástroje s.r.o., IMA-materiál pro nábytkový průmysl s.r.o.,  JAF HOLZ, s.r.o., Rudolf Ostermann GmbH, Pfleiderer a Sherwin-Williams Czech Republic.

Point K2 TOP – vítěz ocenění XIA 2018

Vítězem třetího ročníku inovačních ocenění XIA v rámci veletrhu Xylexpo 2018 v italském Miláně v kategorii zpracování panelů se stal CNC vrtací stroj Point K2 TOP s označením 2.0. Jedná se o automatický vyvrtávací stroj s průchozím vrtáním zespodu a automatickým návratem dílce k operátorovi a pracovním rozměrem v ose Y 1200 mm, a zároveň o jediný stroj typu „all-in-one“ (vše v jednom) s revolučními systémy DDT System a Bar Nesting®, které umožňují kompletní obrábění na 5 stranách dílce za 4 minuty včetně řezání.

Point K2 TOP se liší od ostatních kompaktních CNC na trhu, protože většina operací nevyžaduje žádné nastavení času využitím unikátního D-D-T (Double dynamic transport). Tento registrovaný systém se skládá ze dvou kleštin, které nepřetržitě drží materiál na místě během různých operací. Toto také umožňuje specializovaný software pro optimalizaci pracovních cyklů – jako nesting, ale s výhodou, že je možné vyvrtat vodorovné otvory bez nutnosti demontáže obrobku pro další operaci, což je hlavní nevýhoda v systémech Nesting. Stroj je navíc vybaven speciální přísavkou, která umožňuje vyfrézování celého kruhu. Pokud jde o celkové náklady na údržbu, Point K2 TOP nevyžaduje vakuové čerpadlo, což šetří peníze i energii.

Point K2 TOP dokáže formátovat dílce a vytvářet konstrukční otvory v horizontálním a vertikálním směru z jednoho pásu aglomerovaného materiálu. Tvarové frézování celých vnějších oblouků či vnitřních otvorů například pro dřezy kuchyňských linek je bez potřeby dořezávání nebo dokončování. Ve standardní výbavě je osazený 12 vertikálními vrtacími vřeteny, 8 horizontálními vřeteny v osách X a Y, pilovou jednotkou pro funkci drážkování a samozřejmě výkonným 4,5kW frézovacím elektrovřetenem.

Naprostou novinkou a unikátností je elektrovřeteno s upínáním ISO 30 pro rychlou výměnu nástroje, kterým dokážete vydlabat zámky pro dveře, nebo lamelo systém. Tato jednotka ze stroje činí naprostý unikát a toho nejlepšího profesionála do těch nejnáročnějších provozů.

Jednoduché nastavení a ovládání stroje je vykonávané prostřednictvím moderního programovacího softwaru přehledně zobrazeného na 19“ LCD monitoru se širokou databází souborů. Z volitelného příslušenství si zákazníci mohou vybrat např. čtyřmístný zásobník nástrojů pro elektrovřeteno s automatickou výměnou či čtečku čárových kódů pro ještě vyšší výkonost a flexibilitu výroby tohoto unikátního zařízení. Point K2 TOP je ideální řešení pro malé a střední firmy s omezeným rozpočtem a omezenou skladovací kapacitou, stejně jako pro velké společnosti, které potřebují snížit náklady typické pro velké CNC stroje. Díky malé velikosti můžete ušetřit cenný prostor ve vaší dílně a vytvořit lepší pracovní podmínky.

Výrobce: Vitap
Prodejce: BRAZ technologie, s.r.o.

LEITZ nový výrobní program nářezových a formátovacích pilových kotoučů

Trvalý tlak na zvyšování produktivity a kvality výroby v dřevozpracujících provozech nutí výrobce nástrojů neustále zlepšovat své produkty. Proto LEITZ zahájil již v minulém roce kompletní inovaci svého velmi důležitého segmentu výroby nářezových a formátovacích pilových kotoučů. Základní priority nového výrobního programu jsou:

1.    Výrazné prodloužení životnosti do otupení
2.    Větší počet dobrušovacích cyklů na zubu
3.    Všechny pilové kotouče z programu Leitz jsou tzv. odhlučněné, tj. obsahují antivibrační konstrukční prvky

Aktuálně je již obměna výrobního programu ukončena a LEITZ tak nabízí nářezové a formátovací pilové kotouče ve dvou kvalitativních třídách PREMIUM a EXCELLENT. Již základní provedení PREMIUM nabízí odhlučněné ornamenty v tělese kotoučů a nový typ tvrdokovových zubů, umožňujících minimálně 2 ostření navíc proti předchozímu typu. Provedení Excellent, do kterého patří kromě tvrdokovových pil i celý sortiment diamantových pilových kotoučů, nabízí navíc ornamenty vyplněné tlumicí hmotou a povlakovaný věnec tělesa pilového kotouče, čím se zabraňuje nalepování třísky a prachu na těleso pilového kotouče. Kvalitativně nejvyšším produktem z třídy Excellent jsou nářezové pilové kotouče RazorCut s tvarem zubů TR/TR, které vynikají perfektní stabilitou tělesa při řezání a maximálně čistou hranou. Vrcholem nabídky pro horní CNC obráběcí centra jsou pak pilové kotouče Katana se skupinovým ozubením nebo speciální pilové kotou­če Mamba se 40° sklonem střídavě šikmých zubů pro čistý řez dýhovaných nebo překližkových materiálů.

Pro nové kompozitní materiály, transparentní plasty nebo hliník jsou pak určené řady GlossCut a BrillianceCut. Nejnovější ohlasy od českých i slovenských zákazníků pak dokládají, že jedničkou univerzálního formátování bude diamantový pilový kotouč WhisperCut.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.

Lakovaná hranovací folie E-425 g/m2

Firma IMA-materiál pro nábytkový průmysl s.r.o. je výhradním zástupcem švédské firmy MUNKSJO PAPER – SPANTEX pro Českou a Slovenskou republiku. Díky tomu jako jediná firma na našem trhu můžeme nabídnout originální švédskou bílou hranovací folii s vestavěnou zábranou proti vodě, vhodnou na produkty citlivé na vlhkost, jako jsou koupelnové skříňky, kuchyňské skříňky atd. Je vhodná na jakékoliv uzavření desky proti průniku vlhkosti, ať už použitím na hranu, kde díky své tloušťce může nahradit ABS hranu, nebo použitím na plochu jako protitah např. na pracovní desky do kuchyní, parapety a desky na které se lisuje CPL nebo HPL laminát. Proti na trhu nabízeným HPL-protitahům je cenově mnohem přijatelnější a nesrovnatelně jednodušeji se zpracovává. Námi dodávaná fólie je vysoce kvalitní a zaručuje bezproblémové zpracování, protože nezanáší filtry, nepropouští lepidlo, nezatrhává se při frézování do plochy a má velmi dobrou přilnavost. Cenová výhodnost oproti bílé ABS hraně je také velmi markantní.

Tato speciální folie se dodává v plošné gramáži 425 g/m2 a je složena ze čtyř vrstev. Mezi dvě vrstvy folie je zalisovaná vrstva polyethylenu, která působí jako bariéra proti vlhkosti, a následně je na fólie nanesen lak. Maximální šíře role je 134 cm, v návinu dle potřeby zákazníka. Vzhledem k tomu, že máme své řezací a formátovací stroje, můžeme Vám nabídnout jakékoli šíře, náviny, popř. formáty.

Samozřejmostí je, že na tuto fólii můžeme poskytnout certifikace, jako FSC CONTROLED WOOD, IOS deklarace, Test reporty.

Výrobce: MUNKSJO PAPER – SPANTEX
Prodejce: IMA-materiál pro nábytkový průmysl s.r.o.

JAF konfigurátor nábytkových dílců

Služba JAF Nábytkové dílce je komplexní služba spočívající v nařezání dílců, olepení hran, CNC opracování (vrtání a frézování), doplnění kování, komponentů, spojovacích prvků a dodání klientovi. Hlavním pracovním nástrojem je konfigurátor nábytku – elektronický nástroj dostupný na portálu www.nabytkovedilce.cz nebo www.jaf-nabytkovedielce.sk, pomocí kterého si zákazník pohodlně ze své kanceláře či domova v kteroukoliv denní či noční hodinu a kterýkoliv den v týdnu přesně nakonfiguruje svoji zakázku. K práci potřebuje pouze počítač připojený k internetu a vybavený aktuálním způsobilým prohlížečem HTML. Nemusí mít nainstalovaný žádný speciální program. Služba je optimalizována i pro tablet a chytrý telefon. Jedinou podmínkou pro využívání služby je registrace. Práce s konfigurátorem je velmi jednoduchá a intuitivní. Po přihlášení do Shopu-Nábytkové dílce si uživatel v horní liště v záložce „katalog“ vybere požadovaný typ nábytku (skříň, skříňka, stůl atd.). Následně upřesní provedení a technické detaily (např. počet dveří, počet a rozmístění polic, mezistěn atd.), zadá požadované rozměry, ze široké škály dekorů zvolí plošný materiál a provedení hran (olepení se provádí PUR technologií). Pokud hledaný dekor není v katalogu, je možno ho zadat jako „jiný dekor“ s popisem požadavku. V dalším kroku vybere z nabídky kování, komponenty a příslušenství (závěsy, výsuvy, výklopy, závěsné kování atd. z nabídky Blum, Häfele a GTV). Tímto postupem přesně specifikuje každý kus nábytku. V případě atypických výrobků, které nejsou obsažené v katalogu, program umožňuje zadávání samostatných dílců, které si pak klient dodělá sám.

Službu poskytuje: JAF HOLZ spol. s r.o., JAF HOLZ Slovakia, s.r.o.

Úchytkové profilové lišty Ostermann v čiernej farbe

Odteraz sú k dispozícii obľúbené úchytkové profilové lišty spoločnosti Ostermann v trendovej čiernej farbe. Pri tmavých čelách sa perfektne začleňujú do povrchu. Pri svetlých povrchoch prepožičiavajú čelu atraktívnu lineárnu štruktúru a zvýrazňujú optické akcenty. Široký sortiment spoločnosti Ostermann zahŕňa úchytkové profilové lišty ako tyčový tovar, úchytkové lišty na mieru, ako aj početné úchytkové žľaby a misky v rozličných rozmeroch a povrchoch. Na želanie sa úchytkové lišty môžu individuálne upravovať. Navyše sú v spoločnosti Ostermann k dispozícii početné hliníkové úchytkové lišty pre rôzne šírky korpusu.

Tmavé, resp. čierne nábytkové kovania (závesy a úchytky) sa tešia stále väčšej obľube. To je dostatočný dôvod pre spoločnosť Ostermann rozšíriť svoj široký sortiment úchytkových profilových líšt. Preto je odteraz k dispozícii viac ako 40 rozličných hliníkových úchytkových líšt s povrchom „čierny elox matný“.

Výrobca a predajca: Rudolf Ostermann GmbH

PrimeBoard v matném provedení a ve vysokém lesku stanoví kritéria

Lakované povrchy plně odpovídají aktuálnímu trendu a budou i v příštích letech dál získávat na významu. Pfleiderer se tímto tématem zabývá již delší dobu a nyní nabízí na trhu vlastní výrobek. PrimeBoard přitom kombinuje příjemný vzhled lakovaného povrchu v matném provedení nebo ve vysokém lesku s optimální zpracovatelností a možností vysokého namáhání. „Zákazníci jsou nadšeni zejména doplňkovými funkčními vlastnostmi, jako je anti-fingerprint efekt,“ ví z mnoha jednání Rüdiger Jürke, vedoucí produktového managementu orientovaného na dekorativní desky. „Vedle designu má příznivý ohlas zejména dobrá zpracovatelnost.“ PrimeBoard se vyrábí na zvlášť pro tento účel zhotoveném a v celoevropském prostoru jedinečném lakovacím zařízení, které bylo začátkem roku uvedeno do provozu v závodě společnosti Pfleiderer v Leutkirchu.

PrimeBoard je pro interiér k dispozici ve variantách XTreme Matt (matná) nebo XTreme Hochglanz (vysoký lesk). Obě varianty lze realizovat s rozsáhlou paletou dekorů a díky použití pigmentovaných laků je dosahováno optimálního spojení barev s DecoBoard a Duropal HPL. Realizovat lze i individuální dekory.

Provedení ve vysokém lesku – XTreme Hochglanz – okou­zlí dokonalým zrcadlovým leskem. Prospěch z toho mají hlavně jednobarevné dekory a přesvědčují svou nadčasovou moderností. Lakovaný povrch provedený v několika vrstvách je přitom zvlášť odolný proti oděru a poškrabání a ani v dlouhodobém horizontu neztrácí nic ze své přitažlivosti. „Varianta s vysokým leskem – Xtreme Hochglanz – má enormní hloubkový účinek, který propůjčuje mimořádnou eleganci klasickým druhům dřeva i kamenným a perleťovým dekorům,“ říká Rüdiger Jürke.

Matné provedení – Xtreme Matt – působí velice ušlechtile zejména u jednobarevných dekorů, variací dřevěných dekorů a u textilních a materiálových dekorů. Anti-fingerprint efekt činí tuto variantu desky PrimeBoard navíc vhodnou pro každodenní použití. Tato úprava chrání povrch a usnadňuje jeho čištění. Z extrémně matné finální úpravy s pou­hými pěti lesklými body jsou nadšeni zejména návrháři.

„Již před uvedením nového lakovacího zařízení do provozu měli naši zákazníci o PrimeBoard velký zájem, neboť tato deska jim otevírá celou řadu nových tvůrčích možností. Mnozí si mezitím v Leutkirchu sami udělali představu o vysoké kvalitě výroby a jsou nadšeni,“ informuje Michael Scheller, ředitel úseku řízení produktů ve společnosti Pfleiderer.

PrimeBoard XTreme Hochglanz (vysoký lesk) a XTreme Matt (matné provedení) jsou k dostání na nosných mate­riálech P2 a MDF plus ve formátu 2800×2100 mm.

Výrobce: Pfleiderer
Prodejce: viz www.pfleiderer.com

Nová technologie pro zachování stále matného vzhledu – Bacryl

Sherwin-Williams Czech Republic uvádí na trh novinku v technologii matného dokončování dřevěných ploch interiérového nábytku. Vícevrstvý systém Bacryl od společnosti ARTI vyniká především těmito vlastnostmi:

  • PUR – akrylátový dvoukomponentní transparentní lak
  • Rychleschnoucí, světlostálý
  • Možnost pigmentování do požadovaných barevných odstínů
  • Více vrstvý systém tzv. multicoat
  • Jemný a hladký na dotek
  • Vysoce odolný chemickému a mechanickému poškození
  • Splňující normu ČSN EN ISO 12720, třída namáhání 1B (chemické odolnosti)
  • Vytvořen speciálně pro udržení matového vzhledu (nedochází k tzv. vyleštění povrchu)
  • Certifikován dle DIN 4102 sk. B1 (MPA-NRW) P-MPA E-10-507 obtížně vznítitelný materiál
  • Vhodný pro kuchyňský, koupelnový, kancelářský nábytek a nábytek určený do veřejných prostor
  • Vhodné aplikace – všechny druhy stříkání

Podrobnější informace jsou na vyžádání u společnosti Sherwin-Williams Czech Republic a u jejích distributorů.

Distributoři: viz oem.sherwin-williams.com/eu/cz/distributor-support

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina