archív aktualít rok 2014

Dřevovýroba ve Vidči se znovu rozběhla

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Dendros 1mVýrobní družstvo Portáš Valašská Bystřice, tradiční tuzemský výrobce dřevěných násad na zahradní a dílenské nářadí, ukončilo předloni po 65 letech svoji výrobu a vstoupilo do likvidace. Nyní, téměř po 2 letech, znovu ožívá výroba v jeho bývalé pobočce ve Vidči.

Pobočku koupil na konci loňského roku nový majitel, provedl potřebné opravy (zejména podlah, stropů, vzduchotechniky a elektroinstalace) a v pondělí 16. června oficiálně zahájil výrobu.

Novým vlastníkem areálu se stala firma Dendros Bohemia, která tak mohla opustit nevyhovující prostory v nedalekém Zubří. „V Zubří jsme začínali v roce 1993 se čtyřmi zaměstnanci. Nyní máme dvacet dva stálých pracovníků plus další čtyři brigádníky,“ uvedl majitel firmy Radomír Halamíček pro Valašský deník, který informaci uveřejnil.

Dendros 2mDendros Bohemia se zaměřuje na přesné soustružení dřeva. Vyrábí soustružené dřevěné díly od drobných nábytkových úchytek a krytek až po schodišťová zábradlí či nohy k nábytku. 80 % výrobků vyváží, zejména do Německa, také do Holandska či Francie.

Družstvo Portáš Valašská Bystřice skončilo předloni v likvidaci kvůli dramatickému poklesu zakázek a levnější konkurenci. Ve Valašské Bystřici přišla tehdy o práci čtyřicítka lidí, skončily také pobočky ve Vidči a Halenkově.

Dendros 3mPodle likvidátora zkrachovalého družstva Pavla Halamíčka by mohla brzy ožít i bývalá hlavní provozovna ve Valašské Bystřici a její druhá pobočka v Halenkově. „V Halenkově už je předjednána smlouva, která by měla být podepsána ještě v červnu. Pokud se veškerá jednání podaří zdárně dokončit, pak by celý bývalý Portáš měli převzít noví majitelé ještě v tomto roce,“ naznačil Pavel Halamíček. V obou případech se bude znovu jednat o dřevovýrobu, byť to nebudou pouze dřevěné násady, které vznikaly v původním Portáši.

Zdroj: Valašský deník (foto: Michal Burda)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina