archív aktualít rok 2014

IKEA připravuje drtivý on-line útok

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

IKEA Peter AgnefjallVelkou obchodní ofenzivu vyhlásil šéf koncernu IKEA Peter Agnefjäll. Větší důraz na on-line prodej, agresivnější cenová politika, větší podchycení zákazníků a útok na dosud neobsazená místa.

To je v kostce základ toho, co by mělo zaručit švédskému nábytkářskému kolosu větší růst než loni. S loňským růstem o 3 %, za který by přitom řada jiných dala téměř cokoli, totiž není management spokojený.

V současné době provozuje IKEA on-line obchod v 10 zemích. Do konce tohoto roku přibydou ještě další 3. Zvýšit by se měl i počet položek z průměrných 4000 na 7000. V současné době přijde na internetové stránky IKEA ročně 1,3 miliardy uživatelů. „Samotné naprogramování obchodu ale nestačí. Důležité je, aby si zákazník věci vyzkoušel a pak si je snadno, prostřednictvím svého smartphonu objednal,“ říká Peter Agnefjäll. I proto nyní v centrále uvažují o větším obsazení veřejného prostoru, jako jsou třeba letiště nebo hotely. Další možností pak podle Agnefjälla je otevřít síť menších obchodů sloužících spíše jako galerie produktů, kde si zákazníci budou moci zboží vyzkoušet a poté on-line objednat. Na tuto zprávu už se znepokojením reagovali menší prodejci nábytku, kteří v tomto kroku vidí ohrožení jejich pozic.

Dalším krokem, který by měl tomuto obchodnímu řetězci pomoci, je tlak na cenu. IKEA chce do roku 2020 každý rok snižovat ceny nábytku a vybavení domácností o 1 – 2 %. Tento plán by měl v roce 2020 přinést obrat přes 50 miliard eur. 
Velkou péči přitom bude muset IKEA věnovat i rozdělení zboží. V současné době se totiž sice dobře prodávají doplňky, ale hůře nábytek. Důvodem je podle Agnefjälla především ekonomická situace. Ta se však podle prvních dat za rok 2014 obrací a lidé začínají více utrácet.

Zdroj: Marketing Sales Media

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina